Pregled bibliografske jedinice broj: 555127
Prehrambeni proizvodi od soje
Prehrambeni proizvodi od soje, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 555127 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambeni proizvodi od soje
(Soy products in nutrition)
Autori
Kožul, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
03.10
Godina
2011
Stranica
25
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Neposredni voditelj
Jukić, Marko
Ključne riječi
proizvodi od soje; prehrana; tradicionalni proizvodi os soje
(soy products; human nutrition; traditional soy foods)
Sažetak
Soja i sojini proizvodi se konzumiraju od davnina. Stoljećima su Kinezi i ostali tamošnji narodi, uključujući Japance, Korejance, jugoistočne Azijate, soju koristili za prehranu, i to u njezinim različitim oblicima poznatim kao "tradicionalna hrana od soje". Soja je najveći izvor proteina biljnog podrijetla u prehrani ljudi i ishrani životinja u svijetu. Bez obzira na kvalitetu proteina i masnoća, sojini proizvodi dominiraju u konzumiranju, naročito kada su u pitanju proteini. Soja je sirovina čijom preradom se danas dobivaju brojni prehrambeni proizvodi, od jednostavnih prerađevina do visokosofisticiranih industrijskih prerađevina. Među njima se danas naročito istječe glasovito sojino mlijeko, osim mlijeka jako su poznati: tofu, yuba, okara, sojin sladoled i dr.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek