Pregled bibliografske jedinice broj: 555106
Kikiriku u prehrani
Kikiriku u prehrani, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 555106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kikiriku u prehrani
(Peanut and nutritive quality)
Autori
Popadić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.10
Godina
2011
Stranica
28
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
kikiriki; nutritivni značaj; proizvodi od kikirikija
(peanut; nutritive significance; peanut products)
Sažetak
Kikiriki je mahunarka čija su ljekovita svojstva poznata još od doba Maye, Inke i Asteka. Suvremena znanost samo potvrđuje i pronalazi sve više razloga za svakodnevno korištenje svježeg kikirikija i potvrđuje njegov izuzetan nutritivni značaj. Veliki broj proizvoda s kikirikijem za djecu i odrasle potiče njegovo konzumiranje. Zbog masovne proizvodnje dolazi i do velikog rizika. Kikiriki može osloboditi i kancerogeni toksin - aflatoksin, koji može uzrokovati i smrt pri većem konzumiranju. Aflatoksini su među najopasnijim mikotoksinima kako za životinje tako i za ljude. Njihovo prisustvo u žitaricama, kikirikiju, soji, mlijeku i drugim proizvodima predstavlja jedan od najvećih problema za zdravlje ljudi. Kikiriki ima još jedno negativno svojstvo - jedan je od najvećih alergena, a u današnje vrijeme sve se više javljaju alergije kod ljudi i to u sve većem broju. Utjecaj kikirikija i njegov doprinos prehrani čovjeka je značajan te ljubitelji grickalica rado prihvaćaju i konzumiraju svaki novi proizvod s kikirikijem. Iako je nutritivno najkvalitetniji svježi kikiriki, teško da bi takav privukao široki krug konzumenata. Stoga bi nutricionisti i medicina trebali malo više promovirati konzumiranje svježeg kikirikija kao nutritivno vrlo korisne namirnice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)