Pregled bibliografske jedinice broj: 555028
Što je nutrigenomika?
Što je nutrigenomika? // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 6 (2011), 1/2; 37-44 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 555028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Što je nutrigenomika?
(What is nutrigenomics?)
Autori
Bašić, Martina ; Zrnec, Dario ; Butorac, Ana ; Landeka Jurčević, Irena ; Đikić, Domagoj ; Bačun-Družina, Višnja
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 6
(2011), 1/2;
37-44
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
nutrigenomika; prehrana; humani genom; bolest
(nutrigenomics; nutrition; humane genome; illnesses)
Sažetak
Uspjehom projekta sekvencioniranja ljudskog genoma, povećalo se razumijevanje uzroka, a time i prevencije različitih bolesti u ljudi. Spoznalo se da mijenjajući prehrambene navike možemo spriječiti pojavu nekih bolesti. Tako se na području istraživanja prehrane razvija nova disciplina, nutrigenomika. Taj novi smjer molekularne prehrane omogućuje upoznavanje pozadine interakcije hrane koju konzumiramo i našeg genetičkog profila, a time nam daje i mogućnost razvoja novih načina liječenja i prevencije bolesti. U ovom radu opisani su osnovni ciljevi i metode nutrigenomike te njena praktična primjena u razvoju koncepta individualne prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3466 - Stresom izazvana raznolikost i evolucija mješovitih bakterijskih kultura (Bačun-Družina, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Domagoj Đikić
(autor)
Irena Landeka Jurčević
(autor)
Višnja Bačun-Družina
(autor)
Ana Butorac
(autor)