Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 554911

Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.)


Dumbović, Sanja
Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.), 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 554911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.)
(The influence of microwave assisted extraction on the concentration of polyphenols in mandarin (Citrus reticulata L.))

Autori
Dumbović, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2011

Stranica
40

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
mandarina; fenoli; flavonoidi; fenolne kiseline; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima
(mandarin; phenols; flavonoids; phenolic acid; microwave assisted extraction)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio usporediti metodu izolacije fenolnih spojeva iz plodova mandarine primjenom klasičnog postupka ekstrakcije (KE) u vodenoj kupelji uz refluks sa metodom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) te definirati optimalne uvjete ekstrakcije potpomognute mikrovalovima pri čemu su varirane snaga, temperatura i vrijeme ekstrakcije. U ekstraktima fenolnih spojeva plodova mandarina određen je isti sastav fenolnih spojeva neovisno o primjenjenom postupku ekstrakcije ili uvjetima ekstrakcije te su identificirani flavanon glikozidi narirutin, hesperidin, didimin, te neidentificirani flavanon glikozidi D1FGS, D2FGS i D3FGS ; dok su od fenolnih kiselina identificirane klorogenska, kafeinska, p-kumarinsk i ferulinska kiselina. MAE nije utjecala na povećanje koncentracije flavanon glikozida te su klasičnim postupkom ekstrakcije dobivene veće kocentracije flavanon glikozida u usporedbi s ekstrakcijom potpomognutom mikrovalovima. Primjenom MAE pri određenim uvjetima ekstrakcije dobivene su veće koncentracije fenolnih kiselina u usporedbi s klasičnim postupkom ekstrakcije. Optimalni uvjeti pri kojima su dobivene najveće koncentracije fenolnih spojeva primjenom MAE su: snaga mikrovalova 350 W, temperatura 50 ˚C i vrijeme trajanja ekstrakcije 12 min.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dumbović, Sanja
Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.), 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dumbović, S. (2011) 'Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dumbovi\'{c}, Sanja}, year = {2011}, pages = {40}, keywords = {mandarina, fenoli, flavonoidi, fenolne kiseline, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima}, title = {Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.)}, keyword = {mandarina, fenoli, flavonoidi, fenolne kiseline, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dumbovi\'{c}, Sanja}, year = {2011}, pages = {40}, keywords = {mandarin, phenols, flavonoids, phenolic acid, microwave assisted extraction}, title = {The influence of microwave assisted extraction on the concentration of polyphenols in mandarin (Citrus reticulata L.)}, keyword = {mandarin, phenols, flavonoids, phenolic acid, microwave assisted extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font