Pregled bibliografske jedinice broj: 554911
Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.)
Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.), 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 554911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikrovalova na koncentraciju polifenola u mandarini (Citrus reticulata L.)
(The influence of microwave assisted extraction on the concentration of polyphenols in mandarin (Citrus reticulata L.))
Autori
Dumbović, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2011
Stranica
40
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
mandarina; fenoli; flavonoidi; fenolne kiseline; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima
(mandarin; phenols; flavonoids; phenolic acid; microwave assisted extraction)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio usporediti metodu izolacije fenolnih spojeva iz plodova mandarine primjenom klasičnog postupka ekstrakcije (KE) u vodenoj kupelji uz refluks sa metodom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) te definirati optimalne uvjete ekstrakcije potpomognute mikrovalovima pri čemu su varirane snaga, temperatura i vrijeme ekstrakcije. U ekstraktima fenolnih spojeva plodova mandarina određen je isti sastav fenolnih spojeva neovisno o primjenjenom postupku ekstrakcije ili uvjetima ekstrakcije te su identificirani flavanon glikozidi narirutin, hesperidin, didimin, te neidentificirani flavanon glikozidi D1FGS, D2FGS i D3FGS ; dok su od fenolnih kiselina identificirane klorogenska, kafeinska, p-kumarinsk i ferulinska kiselina. MAE nije utjecala na povećanje koncentracije flavanon glikozida te su klasičnim postupkom ekstrakcije dobivene veće kocentracije flavanon glikozida u usporedbi s ekstrakcijom potpomognutom mikrovalovima. Primjenom MAE pri određenim uvjetima ekstrakcije dobivene su veće koncentracije fenolnih kiselina u usporedbi s klasičnim postupkom ekstrakcije. Optimalni uvjeti pri kojima su dobivene najveće koncentracije fenolnih spojeva primjenom MAE su: snaga mikrovalova 350 W, temperatura 50 ˚C i vrijeme trajanja ekstrakcije 12 min.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)