Pregled bibliografske jedinice broj: 554504
Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja
Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 554504 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja
(Biologically active compounds and antioxidant capacity of selected spices)
Autori
Perkušić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2011
Stranica
28
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
cimet; đumbir; kardamom; kurkuma; fenoli
(Cinnamomum cassia; Zingiber officinale; Elettaria cardamomum; Curcuma longa;)
Sažetak
Cimet, đumbir, kardamom i kurkuma su začinske biljke koje se u Indiji i Kini koriste u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini već nekoliko tisuća godina. Danas su sve brojnija istraživanja na tim biljkama, a ljekovita svojstva im se pripisuju najvećim dijelom zbog visokog udjela fenolnih spojeva, te jakog antioksidativnog djelovanja. Cilj ovog rada bio je stoga odrediti koncentraciju ukupnih fenola i flavan-3-ola spektrofotometrijski, te antioksidacijski kapacitet primjenom FRAP metode. Određivanje je provedeno na osam uzoraka: cimet, đumbir, kardamom i kurkuma, a fenolni spojevi iz navedenih biljaka ekstrahirani su primjenom dva različita otapala, 30%-tni etanol i 30%-tni acetonu. U ekstraktima cimeta određena je najveća koncentracija ukupnih fenola, flavan-3-ola i najveći antioksidacijski kapacitet. Kod đumbira i kurkume izmjerene su slične vrijednosti koncentracije ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta, ali kod kurkume veća koncentracija flavan-3-ola. Kardamom ima najmanju koncentraciju ukupnih fenola, flavan-3-ola, te ujedno najmanji antioksidacijski kapacitet. Antioksidacijski kapacitet je u dobroj korelaciji s koncentracijom ukupnih fenola. Aceton se pokazao kao bolje otapalo jer su kod većine ekstrakata veće koncentracije fenolnih spojeva te antioksidacijskog kapaciteta izmjerene u acetonskim ekstraktima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)