Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 554504

Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja


Perkušić, Ana
Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 554504 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja
(Biologically active compounds and antioxidant capacity of selected spices)

Autori
Perkušić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2011

Stranica
28

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
cimet; đumbir; kardamom; kurkuma; fenoli
(Cinnamomum cassia; Zingiber officinale; Elettaria cardamomum; Curcuma longa;)

Sažetak
Cimet, đumbir, kardamom i kurkuma su začinske biljke koje se u Indiji i Kini koriste u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini već nekoliko tisuća godina. Danas su sve brojnija istraživanja na tim biljkama, a ljekovita svojstva im se pripisuju najvećim dijelom zbog visokog udjela fenolnih spojeva, te jakog antioksidativnog djelovanja. Cilj ovog rada bio je stoga odrediti koncentraciju ukupnih fenola i flavan-3-ola spektrofotometrijski, te antioksidacijski kapacitet primjenom FRAP metode. Određivanje je provedeno na osam uzoraka: cimet, đumbir, kardamom i kurkuma, a fenolni spojevi iz navedenih biljaka ekstrahirani su primjenom dva različita otapala, 30%-tni etanol i 30%-tni acetonu. U ekstraktima cimeta određena je najveća koncentracija ukupnih fenola, flavan-3-ola i najveći antioksidacijski kapacitet. Kod đumbira i kurkume izmjerene su slične vrijednosti koncentracije ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta, ali kod kurkume veća koncentracija flavan-3-ola. Kardamom ima najmanju koncentraciju ukupnih fenola, flavan-3-ola, te ujedno najmanji antioksidacijski kapacitet. Antioksidacijski kapacitet je u dobroj korelaciji s koncentracijom ukupnih fenola. Aceton se pokazao kao bolje otapalo jer su kod većine ekstrakata veće koncentracije fenolnih spojeva te antioksidacijskog kapaciteta izmjerene u acetonskim ekstraktima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perkušić, Ana
Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Perkušić, A. (2011) 'Biološki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta začinskog bilja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perku\v{s}i\'{c}, Ana}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {cimet, \djumbir, kardamom, kurkuma, fenoli}, title = {Biolo\v{s}ki aktivni spojevi i antioksidacijski kapacitet odabranih vrsta za\v{c}inskog bilja}, keyword = {cimet, \djumbir, kardamom, kurkuma, fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perku\v{s}i\'{c}, Ana}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {Cinnamomum cassia, Zingiber officinale, Elettaria cardamomum, Curcuma longa, }, title = {Biologically active compounds and antioxidant capacity of selected spices}, keyword = {Cinnamomum cassia, Zingiber officinale, Elettaria cardamomum, Curcuma longa, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font