Pregled bibliografske jedinice broj: 554478
Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na sastav ukupnih fenola i ukupnih flavonoida mandarine (C. reticulata L.)
Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na sastav ukupnih fenola i ukupnih flavonoida mandarine (C. reticulata L.), 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 554478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na sastav ukupnih fenola i ukupnih flavonoida mandarine (C. reticulata L.)
(The influence of cultivars and microclimate conditions on the content of total phenols and total flavonoids in mandarin (Citrus reticulata L.))
Autori
Đapić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.03
Godina
2011
Stranica
45
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
fenoli; flavonoidi mandarina; neflavonoidi
(phenolic compounds; flavonoids; mandarin; nonflavonoids)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj sorte i mikroklimatskih uvjeta na sadržaj ukupnih fenola, ukupnih flavonoida te ukupnih neflavonoida u mandarinama (Citrus reticulata L) sorti Kawano Wase, Chahara, Zorica, Okitsu, ubranih na 5 različitih lokacija u dolini Neretve, u dva termina berbe. Fenolni spjevi određivani su spektrofotometrijski. Najveća koncentracija ukupnih fenola određena je u sorti Kawano Wase, u prvom terminu berbe (vrijednost 1133, 33 mg/kg svježe pulpe). Najveća koncentracija ukupnih flavonoida određena je u sorti Chahara, također u prvom terminu berbe (578, 14 mg/kg svježe pulpe). U sorti Okitsu, u prvom terminu berbe, određena je najveća koncentracija ukupnih neflavonoida (778, 03 mg/kg svježe pulpe). Sorta mandarine signifikantno utječe na koncentraciju ukupnih flavonoida i neflavonoida (p<0, 05), dok lokacija uzgoja i termin berbe nisu pokazali signifikantan utjecaj na koncentracije ispitivanih spojeva (ANOVA).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb