Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55437

Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom


Mrkić, Vlatka; Dragović-Uzelac, Verica; Delonga, Karmela
Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom // Knjiga sažetaka-10.Ružičkini dani / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 55437 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom
(Total flavonoids in vegetables (onion, cauliflower, kale) determined as Al^3+ complexses by spectrophotometric method)

Autori
Mrkić, Vlatka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Delonga, Karmela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka-10.Ružičkini dani / Butula, Ivan - Zagreb, 2000

Skup
10. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 08.06.2000. - 09.06.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
ukupni flavonoidi; kompleksi s Al^3+; luk; cvjetača; kelj
(total flavonoids; Al^3+ complexses;onion; cauliflower; kale)

Sažetak
U literaturi je opisan velik broj metoda za određivanje polihidroksiflavonskih spojeva. Kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) se rabi za analizu pojedinačnih spojeva, a spektrofotometrijske metode za određivanje ukupnih spojeva različitih klasa flavonoida. Reakcija flavonoidnih spojeva 3-hidroksi i 4-keto skupina s aluminijevim trikloridom, temelj je metode njihovog određivanja u ekstraktima s ostalim fenolnim spojevima. Nastali kompleksi imaju visoku molarnu absorbanciju i pokazuju batokromni pomak VIS-spektara. U povrću koje se smatra dobrim izvorom flavonoida (luk, cvjetača, kelj) navedenom su metodom analizirani ukupni flavonoli izraženi kao kvercetin i kamferol.Iz kompanzacijskih su spektara utvrđeni maksimumi absorbancija (427 nm za kvercetin i 423 nm za kamferol. Analiza i određivanje flavonoida u biljnoj hrani značajna je radi toga što se smatra da oni djeluju zaštitno prema bolestima srca i krvnih žila te nekim vrstama karcinoma.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101
058202

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mrkić, Vlatka; Dragović-Uzelac, Verica; Delonga, Karmela
Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom // Knjiga sažetaka-10.Ružičkini dani / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Mrkić, V., Dragović-Uzelac, V. & Delonga, K. (2000) Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom. U: Butula, I. (ur.)Knjiga sažetaka-10.Ružičkini dani.
@article{article, author = {Mrki\'{c}, Vlatka and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Delonga, Karmela}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {98}, keywords = {ukupni flavonoidi, kompleksi s Al\^{}3+, luk, cvjeta\v{c}a, kelj}, title = {Ukupni flavonoidi u povr\'{c}u (luk, cvjeta\v{c}a, kelj) odre\djeni kao kompleksi s Al\^{}3+ spektrofotometrijskom metodom}, keyword = {ukupni flavonoidi, kompleksi s Al\^{}3+, luk, cvjeta\v{c}a, kelj}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mrki\'{c}, Vlatka and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Delonga, Karmela}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {98}, keywords = {total flavonoids, Al\^{}3+ complexses, onion, cauliflower, kale}, title = {Total flavonoids in vegetables (onion, cauliflower, kale) determined as Al\^{}3+ complexses by spectrophotometric method}, keyword = {total flavonoids, Al\^{}3+ complexses, onion, cauliflower, kale}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font