Pregled bibliografske jedinice broj: 55437
Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom
Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom // Knjiga sažetaka-10.Ružičkini dani / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 55437 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ukupni flavonoidi u povrću (luk, cvjetača, kelj) određeni kao kompleksi s Al^3+ spektrofotometrijskom metodom
(Total flavonoids in vegetables (onion, cauliflower, kale) determined as Al^3+ complexses by spectrophotometric method)
Autori
Mrkić, Vlatka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Delonga, Karmela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Knjiga sažetaka-10.Ružičkini dani
/ Butula, Ivan - Zagreb, 2000
Skup
10. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 08.06.2000. - 09.06.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ukupni flavonoidi; kompleksi s Al^3+; luk; cvjetača; kelj
(total flavonoids; Al^3+ complexses;onion; cauliflower; kale)
Sažetak
U literaturi je opisan velik broj metoda za određivanje polihidroksiflavonskih spojeva. Kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) se rabi za analizu pojedinačnih spojeva, a spektrofotometrijske metode za određivanje ukupnih spojeva različitih klasa flavonoida. Reakcija flavonoidnih spojeva 3-hidroksi i 4-keto skupina s aluminijevim trikloridom, temelj je metode njihovog određivanja u ekstraktima s ostalim fenolnim spojevima. Nastali kompleksi imaju visoku molarnu absorbanciju i pokazuju batokromni pomak VIS-spektara. U povrću koje se smatra dobrim izvorom flavonoida (luk, cvjetača, kelj) navedenom su metodom analizirani ukupni flavonoli izraženi kao kvercetin i kamferol.Iz kompanzacijskih su spektara utvrđeni maksimumi absorbancija (427 nm za kvercetin i 423 nm za kamferol. Analiza i određivanje flavonoida u biljnoj hrani značajna je radi toga što se smatra da oni djeluju zaštitno prema bolestima srca i krvnih žila te nekim vrstama karcinoma.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb