Pregled bibliografske jedinice broj: 553712
Dinamika, raznolikost i sinergija tradicijskih proizvoda u ruralnim područjima
Dinamika, raznolikost i sinergija tradicijskih proizvoda u ruralnim područjima // Tranzicija, 12 (2010), 25-26; 156-161 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 553712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dinamika, raznolikost i sinergija tradicijskih proizvoda u ruralnim područjima
(Dynamics, diversity and synergies of traditional products in rural areas)
Autori
Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana ; Mikolčević, Mladen
Izvornik
Tranzicija (1512-5785) 12
(2010), 25-26;
156-161
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
multisektorski ; ruralni razvoj ; tradicijski proizvodi
(multisectoral ; rural development ; traditional products)
Sažetak
Ruralni prostori svijeta i Hrvatske doživljavaju transformaciju. Regionalne raznolikosti i nejednakosti tog procesa na svjetskoj razini su ogromne. Veći dijelovi hrvatskog ruralnog prostora imaju obilježja populacijske i ekonomske krize. Emigracijski tipovi kretanja stanovništva prevladavaju na više od 75% ruralnog prostora. No trend diverzifikacije gospodarskih djelatnosti u ruralnim prostorima sve je izraženiji i prisutniji i postaje gotovo univerzalan proces. Tradicijski proizvodi i aktivnosti u ruralnom prostoru imaju značajan utjecaj na ekonomsku, socijalnu, funkcionalnu strukturu ruralnog prostora. Tradicijska poljoprivredna proizvodnja organizirana je na seljačkim gospodarstvima s malim opsegom proizvodnje, namijenjenom najčešće za osobne potrebe, te je tržišna ponuda ovih proizvoda vrlo ograničena. U radu su analizirane mogućnosti i ograničenja proizvodnje i prodaje proizvoda tradicijske poljoprivrede u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te predložene mjere kojima će se poticati proizvodnja i prodaja tradicijskih proizvoda. Analiza rezultata vrednovanja proizvoda pokazuje kako tradicijski proizvodi imaju veliku izvornost za Vukovarsko-srijemsku županiju te korisnost za seoski prostor i veliki potencijal za komercijalizaciju. Najveći potencijal za komercijalizaciju imaju kulen i kobasica, te proizvodi od meda, dok domaći sir i domaći pekmez imaju najveću korisnost za seoski prostor. Istraživanje i vrednovanje ideja za tradicijske proizvode provedeno je prema dvije skupine kriterija koji se odnose na potencijal za komercijalizaciju i korisnost za seoski prostor. Potencijal za komercijalizaciju ocijenjen je kroz kriterije: izvornost proizvoda, kvaliteta proizvoda, prirodni uvjeti za proizvodnju, proizvodno iskustvo i poznavanje proizvodnje, iskustvo i znanje u organizaciji proizvodnje i prodaje, te postojeća proizvodnja. Korisnost za seoski prostor ocijenjena je kroz kriterije: upošljavanje seljačkih gospodarstava, očuvanje okoliša, ekonomsku isplativost, vrijeme potrebno za pokretanje proizvodnje i prodaje, te stvaranje imidža proizvodnog područja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0000000-3576 - Razvoj multisektorskog modela obiteljske poljoprivrede ruralnih područja (Zmaić, Krunoslav, MZOS ) ( CroRIS)
079-0792389-2073 - Identifikacija gospodarskih aktivnosti u funkciji ruralnog razvitka (Sudarić, Tihana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts