Pregled bibliografske jedinice broj: 553693
Tradicijski proizvodi kao činitelj jačanja konkurentnosti ruralnog područja
Tradicijski proizvodi kao činitelj jačanja konkurentnosti ruralnog područja // Zbornik radova I. znanstveno-stručnog skupa "Tradicijom usprkos krizi - može li se?" / Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana (ur.).
Vinkovci: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, 2011. str. 87-98 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 553693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tradicijski proizvodi kao činitelj jačanja konkurentnosti ruralnog područja
(Tradition product as strengths competitiveness factors of rural areas)
Autori
Zmaić, Krunoslav ; Jukić, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova I. znanstveno-stručnog skupa "Tradicijom usprkos krizi - može li se?"
/ Zmaić, Krunoslav ; Sudarić, Tihana - Vinkovci : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, 2011, 87-98
ISBN
978-953-6331-97-0
Skup
Tradicijom usprkos krizi - može li se?
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 08.09.2010. - 09.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ruralni prostor ; diverzifikcaija ; tradicijski proizvodi
(rural area ; diversification ; tradition products)
Sažetak
Ruralni prostori svijeta i Hrvatske doživljavaju transformaciju. Regionalne raznolikosti i nejednakosti tog procesa na svjetskoj razini su ogromne. Veći dijelovi hrvatskog ruralnog prostora imaju obilježja populacijske i ekonomske krize. Emigracijski tipovi kretanja stanovništva prevladavaju na više od 75% ruralnog prostora. No trend diverzifikacije gospodarskih djelatnosti u ruralnim prostorima sve je izraženiji i prisutniji i postaje gotovo univerzalan proces. Tradicijski proizvodi i aktivnosti u ruralnom prostoru imaju značajan utjecaj na ekonomsku, socijalnu, funkcionalnu strukturu ruralnog prostora. Tradicijska poljoprivredna proizvodnja organizirana je na seljačkim gospodarstvima s malim opsegom proizvodnje, namijenjenom najčešće za osobne potrebe, te je tržišna ponuda ovih proizvoda je vrlo ograničena. U radu će se utvrditi mogućnosti i ograničenja proizvodnje i prodaje proizvoda tradicijske poljoprivrede u Vukovarsko- srijemskoj županiji, te predložiti mjere kojima će se poticati proizvodnja i prodaja tradicijskih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0000000-3576 - Razvoj multisektorskog modela obiteljske poljoprivrede ruralnih područja (Zmaić, Krunoslav, MZOS ) ( CroRIS)
079-0792389-2073 - Identifikacija gospodarskih aktivnosti u funkciji ruralnog razvitka (Sudarić, Tihana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Krunoslav Zmaić
(autor)