Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55363

O pivskom kvascu, njegovom umnožavanju i čuvanju


Marić, Vladimir
O pivskom kvascu, njegovom umnožavanju i čuvanju // Svijet piva, 2 (1996), 8; 16-23 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 55363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
O pivskom kvascu, njegovom umnožavanju i čuvanju
(On brewers yeast, its propagation and storage)

Autori
Marić, Vladimir

Izvornik
Svijet piva (1330-7843) 2 (1996), 8; 16-23

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
pivski kvasac; umnožavanje; čuvanje

Sažetak
Pivski je kvasac živi mikroorganizam, koji ne samo što pretvara šećer i sladovinu u etilni alkohol i ugljični dioksid, nego svakom pivu daje poseban okus i miris, tj. dušu. Zato nije nimalo neobično što svugdje u svijetu poznati proizvođači piva sami umnožavaju kvasac koji njihovu pivu daje prepoznatljiva svojstva, pa ga ljubomorno čuvaju i nerado ustupaju drugima. U radu su opisani osnovni pokazatelji upotrebne kakvoće pivskog kvasca: 1.atenuacija, 2.potreba za hranjivim tvarima, 3.početna količina/broj stanica, 4.životnost, 5.sposobnost flokulacije, 6.temperatura vrenja i 7.stabilnost. Zatim su obrađeni načini opskrbe pivovara s kvascem i objašnjeni postupci njegove propagacije. Posebna je pažnja posvećena odgovorima na niz praktičnih pitanja kao što su: - zašto treba propagirati kvasac - simptomi nepoželjnih promjena u kulturi kvasca - učestalost uvođenja sviježe matične kulture - kako započeti propagaciju - oprema za propagaciju - što kvascu treba tijekom propagacije - količina inokuluma - koliko dugo traje pojedini stupanj propagacije - održavanje i čuvanje matičnog kvasca

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Vladimir
O pivskom kvascu, njegovom umnožavanju i čuvanju // Svijet piva, 2 (1996), 8; 16-23 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Marić, V. (1996) O pivskom kvascu, njegovom umnožavanju i čuvanju. Svijet piva, 2 (8), 16-23.
@article{article, author = {Mari\'{c}, Vladimir}, year = {1996}, pages = {16-23}, keywords = {pivski kvasac, umno\v{z}avanje, \v{c}uvanje}, journal = {Svijet piva}, volume = {2}, number = {8}, issn = {1330-7843}, title = {O pivskom kvascu, njegovom umno\v{z}avanju i \v{c}uvanju}, keyword = {pivski kvasac, umno\v{z}avanje, \v{c}uvanje} }
@article{article, author = {Mari\'{c}, Vladimir}, year = {1996}, pages = {16-23}, keywords = {}, journal = {Svijet piva}, volume = {2}, number = {8}, issn = {1330-7843}, title = {On brewers yeast, its propagation and storage}, keyword = {} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font