Pregled bibliografske jedinice broj: 55363
O pivskom kvascu, njegovom umnožavanju i čuvanju
O pivskom kvascu, njegovom umnožavanju i čuvanju // Svijet piva, 2 (1996), 8; 16-23 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 55363 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
O pivskom kvascu, njegovom umnožavanju i čuvanju
(On brewers yeast, its propagation and storage)
Autori
Marić, Vladimir
Izvornik
Svijet piva (1330-7843) 2
(1996), 8;
16-23
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
pivski kvasac; umnožavanje; čuvanje
Sažetak
Pivski je kvasac živi mikroorganizam, koji ne samo što pretvara šećer i sladovinu u etilni alkohol i ugljični dioksid, nego svakom pivu daje poseban okus i miris, tj. dušu. Zato nije nimalo neobično što svugdje u svijetu poznati proizvođači piva sami umnožavaju kvasac koji njihovu pivu daje prepoznatljiva svojstva, pa ga ljubomorno čuvaju i nerado ustupaju drugima.
U radu su opisani osnovni pokazatelji upotrebne kakvoće pivskog kvasca: 1.atenuacija, 2.potreba za hranjivim tvarima, 3.početna količina/broj stanica, 4.životnost, 5.sposobnost flokulacije, 6.temperatura vrenja i 7.stabilnost.
Zatim su obrađeni načini opskrbe pivovara s kvascem i objašnjeni postupci njegove propagacije.
Posebna je pažnja posvećena odgovorima na niz praktičnih pitanja kao što su:
- zašto treba propagirati kvasac
- simptomi nepoželjnih promjena u kulturi kvasca
- učestalost uvođenja sviježe matične kulture
- kako započeti propagaciju
- oprema za propagaciju
- što kvascu treba tijekom propagacije
- količina inokuluma
- koliko dugo traje pojedini stupanj propagacije
- održavanje i čuvanje matičnog kvasca
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija