Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55351

Utjecaj tehnoloških čimbenika na promjene ukupnih fenola, klorogenske kiseline i boje u kašastom koktelu marelice


Dragović-Uzelac Verica; Pospišil, Jasna; Ivaniš, Matilda; Pap, Anastazija
Utjecaj tehnoloških čimbenika na promjene ukupnih fenola, klorogenske kiseline i boje u kašastom koktelu marelice // Knjiga sažetaka / 10. Ružičkini dani / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. str. 99-99 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 55351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tehnoloških čimbenika na promjene ukupnih fenola, klorogenske kiseline i boje u kašastom koktelu marelice
(Influence of technological factors on the changes in total phenols, chlorogenic acid and color of apricot nectar coctail)

Autori
Dragović-Uzelac Verica ; Pospišil, Jasna ; Ivaniš, Matilda ; Pap, Anastazija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka / 10. Ružičkini dani / Butula, Ivan - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000, 99-99

Skup
10. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 08.06.2000. - 09.06.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kašasti koktel marelice; ukupni fenoli; klorogenska kiselina; boja
(apricot nectar coctail; total phenols. chlorogenic acid; color)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj tehnološkog procesa proizvodnje na promjenu ukupnih fenola (flavonoidnih i neflavonoidnih, klorogenske kiseline i stupnja posmeđivanja u kašastom koktelu marelice. Za pripravu kašastog koktela upotrebljena je zamrznuta kaša marelice uz dodatak zamrznute kaše jabuke i koncentriranog soka naranče. Dobiveni rezultati ukazuju na značajno smanjenje količine svih ispitivanih fenolnih sastojaka u kašastom koktelu marelice, dok se ukupna boja ukupna kiselost i količina šećera nisu bitnije mijenjali. U završnoj fazi proizvodnje kašasti koktel marelice podvrgnut je pasterizaciji u cijevnom (96 oC/30 sec.), odnosno tunelskom (80 oC/17 min.) pasterizatoru, te je utvrđeno da je u obradom u cijevnom pasterizatoru dobiven stabilniji proizvod u kojem je sačuvana veća količina vrijednih flavonoidnih sastojaka i specifične boje.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Dragović-Uzelac Verica; Pospišil, Jasna; Ivaniš, Matilda; Pap, Anastazija
Utjecaj tehnoloških čimbenika na promjene ukupnih fenola, klorogenske kiseline i boje u kašastom koktelu marelice // Knjiga sažetaka / 10. Ružičkini dani / Butula, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2000. str. 99-99 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Dragović-Uzelac Verica, Pospišil, J., Ivaniš, M. & Pap, A. (2000) Utjecaj tehnoloških čimbenika na promjene ukupnih fenola, klorogenske kiseline i boje u kašastom koktelu marelice. U: Butula, I. (ur.)Knjiga sažetaka / 10. Ružičkini dani.
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and Ivani\v{s}, Matilda and Pap, Anastazija}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {99-99}, keywords = {ka\v{s}asti koktel marelice, ukupni fenoli, klorogenska kiselina, boja}, title = {Utjecaj tehnolo\v{s}kih \v{c}imbenika na promjene ukupnih fenola, klorogenske kiseline i boje u ka\v{s}astom koktelu marelice}, keyword = {ka\v{s}asti koktel marelice, ukupni fenoli, klorogenska kiselina, boja}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and Ivani\v{s}, Matilda and Pap, Anastazija}, editor = {Butula, I.}, year = {2000}, pages = {99-99}, keywords = {apricot nectar coctail, total phenols. chlorogenic acid, color}, title = {Influence of technological factors on the changes in total phenols, chlorogenic acid and color of apricot nectar coctail}, keyword = {apricot nectar coctail, total phenols. chlorogenic acid, color}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font