Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 553142

Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na karotenoide mandarine (Citrus reticulata l.)


Kalajžić, Nensi
Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na karotenoide mandarine (Citrus reticulata l.), 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 553142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na karotenoide mandarine (Citrus reticulata l.)
(The influence of cultivars and microclimate conditions on the content of carotenoids in mandarin (Citrus reticulata l.))

Autori
Kalajžić, Nensi

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.03

Godina
2011

Stranica
56

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
mandarina; karotenoidi; β-kriptoksantin; dolina Neretve; HPLC
(mandarin; carotenoids; β-cryptoxanthin; Neretva valley; HPLC)

Sažetak
Istraživan je utjecaj sorte i mikroklimatskih uvjeta na sadržaj karotenoida u mandarinama sorti Kawano Wase, Zorica, Chahara, Okitsu, ubranim na pet različitih lokacija u dolini Neretve, u dva termina berbe. Karotenoidni spojevi određivani su primjenom HPLC metode uz UV/Vis PDA detekciju. U ispitivanim sortama identificirano je 9 karotenoida (violaksantin, luteoksantin a i b, lutein, lutein izomer, zeaksantin, β-kriptoksantin, α-karoten, -karoten), a dominantan je β-kriptoksantin (2, 47-16, 67 mg/kg svježe pulpe mandarine) koji je u ukupnoj količini karotenoida zastupljen od 55 do 70%. Najviša koncentracija ukupnih karotenoida određena je u sorti Kawano Wase (8, 16-26, 13 mg/kg svježe pulpe mandarine), a u padajućem nizu slijede Chahara (11, 61-23, 43 mg/kg), Okitsu i Zorica (8, 31-18, 67 mg/kg ; 4, 36-21, 22 mg/kg). Područje uzgoja i sortiment značajno utječu na koncentraciju ukupnih ksantofila, dok je sorta mandarine imala značajan utjecaj na koncentraciju β-kriptoksantina (p<0, 05). Nadalje, niti jedan od izvora varijacija (sorta mandarine, lokacija uzgoja, termin berbe) nije imao signifikantan utjecaj na koncentracije ukupnih karotena i karotenoida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kalajžić, Nensi
Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na karotenoide mandarine (Citrus reticulata l.), 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kalajžić, N. (2011) 'Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na karotenoide mandarine (Citrus reticulata l.)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kalaj\v{z}i\'{c}, Nensi}, year = {2011}, pages = {56}, keywords = {mandarina, karotenoidi, β-kriptoksantin, dolina Neretve, HPLC}, title = {Utjecaj sortimenta i mikroklimatskih uvjeta na karotenoide mandarine (Citrus reticulata l.)}, keyword = {mandarina, karotenoidi, β-kriptoksantin, dolina Neretve, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kalaj\v{z}i\'{c}, Nensi}, year = {2011}, pages = {56}, keywords = {mandarin, carotenoids, β-cryptoxanthin, Neretva valley, HPLC}, title = {The influence of cultivars and microclimate conditions on the content of carotenoids in mandarin (Citrus reticulata l.)}, keyword = {mandarin, carotenoids, β-cryptoxanthin, Neretva valley, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font