Pregled bibliografske jedinice broj: 553131
Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.), 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 553131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
(Influence of processing on the concentration of strawberry polyphenols (Fragaria x ananassa Duch.))
Autori
Štrbac, Andrej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2010
Stranica
33
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
jagoda; sok jagode; ukupni fenoli; ukupni flavonoidi
(strawberry; strawberry juice; total phenols; total flavonoids)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na jagodama sorte Alba. U ovom radu proucavan je utjecaj procesa proizvodnje na stabilnost ukupnih fenola i flavonoida soka jagode. Ukupni fenoli odredivani su spektrofotometrijski primjenom Folin Ciocalteu metode, a ukupni flavonoidi tvorbom kompleksa s AlCl3. Svježe jagode i sokovi jagode bogat su izvor fenolnih spojeva, a u ukupnoj kolicini ukupnih fenola prevladavaju flavonoidi. Blanširanje je utjecalo na smanjenje fenolnih spojeva. No medutim tijekom daljnjih operacija proizvodnje soka jagode, u sokovima proizvedenim iz blanširane kaše odredena je veca koncentracija ukupnih fenola i flavonoida. Proces depektinizacije utjecao je na bolju ekstrakciju fenolnih spojeva, te je koncentracija fenolnih spojeva u sokovima proizvedenim iz depektinizirane kaše veca u usporedbi sa sokovima proizvedenim iz nedepktinizirane kaše jagode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)