Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 553131

Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.)


Štrbac, Andrej
Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.), 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 553131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
(Influence of processing on the concentration of strawberry polyphenols (Fragaria x ananassa Duch.))

Autori
Štrbac, Andrej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2010

Stranica
33

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
jagoda; sok jagode; ukupni fenoli; ukupni flavonoidi
(strawberry; strawberry juice; total phenols; total flavonoids)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na jagodama sorte Alba. U ovom radu proucavan je utjecaj procesa proizvodnje na stabilnost ukupnih fenola i flavonoida soka jagode. Ukupni fenoli odredivani su spektrofotometrijski primjenom Folin Ciocalteu metode, a ukupni flavonoidi tvorbom kompleksa s AlCl3. Svježe jagode i sokovi jagode bogat su izvor fenolnih spojeva, a u ukupnoj kolicini ukupnih fenola prevladavaju flavonoidi. Blanširanje je utjecalo na smanjenje fenolnih spojeva. No medutim tijekom daljnjih operacija proizvodnje soka jagode, u sokovima proizvedenim iz blanširane kaše odredena je veca koncentracija ukupnih fenola i flavonoida. Proces depektinizacije utjecao je na bolju ekstrakciju fenolnih spojeva, te je koncentracija fenolnih spojeva u sokovima proizvedenim iz depektinizirane kaše veca u usporedbi sa sokovima proizvedenim iz nedepktinizirane kaše jagode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štrbac, Andrej
Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.), 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Štrbac, A. (2010) 'Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trbac, Andrej}, year = {2010}, pages = {33}, keywords = {jagoda, sok jagode, ukupni fenoli, ukupni flavonoidi}, title = {Utjecaj procesa proizvodnje na udio polifenolnih spojeva soka jagode (Fragaria x ananassa Duch.)}, keyword = {jagoda, sok jagode, ukupni fenoli, ukupni flavonoidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trbac, Andrej}, year = {2010}, pages = {33}, keywords = {strawberry, strawberry juice, total phenols, total flavonoids}, title = {Influence of processing on the concentration of strawberry polyphenols (Fragaria x ananassa Duch.)}, keyword = {strawberry, strawberry juice, total phenols, total flavonoids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font