Pregled bibliografske jedinice broj: 553097
Određivanje fenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u zamrznutim plodovima voća ledo i euro alfa distributera(višnja, jagoda, brusnica, kupina, crveni ribiz)
Određivanje fenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u zamrznutim plodovima voća ledo i euro alfa distributera(višnja, jagoda, brusnica, kupina, crveni ribiz), 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 553097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fenolnih spojeva i antioksidativnog kapaciteta u zamrznutim plodovima voća ledo i euro alfa distributera(višnja, jagoda, brusnica, kupina, crveni ribiz)
(Determination of phenolic compounds and antioxidant capacity in frozen fruits of sour cherry, strawberry, cranberry, blackberry and red currant))
Autori
Ćerić, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.02
Godina
2011
Stranica
51
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
antioksidativni kapacitet; fenoli; flavonoidi; antocijani; voće
(antioxidant capacity; phenols; flavonoides; anthocyanins; fruits)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na zamrznutim plodovima pet vrsta voća (višnja, jagoda, brusnica, kupina, crveni ribiz) od dva distributera s hrvatskog tržišta. Određivani su biološki aktivni spojevi, ukupni fenoli, flavonoidi i antocijani te antioksidativni kapacitet spektrofotometrijskim metodoma. Za određivanje antioksidativnog kapaciteta korištena je FRAP metoda. Dobiveni rezultati pokazuju da je svih pet vrsta voća dobar izvor flavonoida, antocijana te naročito ukupnih fenola. Voće koje se posebno ističe visokom koncentracijom ukupnih fenola i flavonoida je brusnica Distributera1, dok se posebno visoke koncentracije antocijana ističu u plodovima višnje Distributera2. Najviši antioksidativni kapacitet određen je u plodovima kupine Distributera1. Dobiveni rezultati pokazuju da postoji povezanost fenolnih spojeva s antioksidativnim kapacitetom, međutim pojedinačne skupine fenolnih spojeva kao npr. flavonoidi ili antocijani manje doprinose antioksidativnom kapacitetu nego ukupni fenoli. Na temelju koeficijenata korelacije može se zaključiti da postoji sinergistički utjecaj fenolnih spojeva na antioksidativni kapacitet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)