Pregled bibliografske jedinice broj: 55307
Polietilen modificiran škrobomza pakiranje smrznutog povrća
Polietilen modificiran škrobomza pakiranje smrznutog povrća // Ambalaža, 5 (2000), 4; 19-21 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 55307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polietilen modificiran škrobomza pakiranje smrznutog povrća
(Modified polyethylene foils for packaging of frozen vegetables)
Autori
Pospišil, Jasna ; Berković, Katarina ; Dragović-Uzelac, Verica
Izvornik
Ambalaža (1331-0224) 5
(2000), 4;
19-21
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
škrob; polietilen; mehanička svojstva; IR spektar; špinat; ukupni klorofili
(starch; polyethylene; mechanical properties; IR spectra; spinach; chlorophylls)
Sažetak
Istražena je mogućnost uporabe filma od polietilena niske gustoće (PE-LD) modificiranog s 10 % škroba za čuvanje smrznutog pirea špinatapri temperaturi -18 oC.U tu svrhu upotrebljeni su i standardni filmovi od PE-LD, bez prisutnosti škroba.Ispitane su fizikalno-kemijske promjene neuporabljenih i uporabljenih PE-LD filmova za pakiranje i samog pirea špinata.Kvaliteta filmova praćena je određivanjem granice razvlačenja, prekidne čvrstoće, prekidnog istezanja, ovisnosti naprezanja o istezanju, IR spektra i propusnosti filmova za O_2, CO_2 i N_2. Kvaliteta špinata praćena je određivanjem ukupne mase i ukupnih klorofilnih pigmenata. U ispitivanim filmovima sa škrobom, tijekom 60 dana skladištenja špinata, dolazi do promjene strukture polimera, a time i do promjene njihovih mehaničkih svojstava. Promjene strukture izazvane su ugradnjom škroba i djelovanjem sastojaka iz špinata. Međutim, razlike u promjenama mehaničkih svojstava, između filmova sa škrobom i filmova bez škroba nisu bile statistički značajne. Tu konstatacju potvrđuju i rezultati dobiveni za udjel mase i klorofilnih pigmenata u špinatu, kojih se vrijednosti nisu značajnije razlikovale između špinata pakiranog u PE-LD filmu sa škrobom i onom bez škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski