Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55307

Polietilen modificiran škrobomza pakiranje smrznutog povrća


Pospišil, Jasna; Berković, Katarina; Dragović-Uzelac, Verica
Polietilen modificiran škrobomza pakiranje smrznutog povrća // Ambalaža, 5 (2000), 4; 19-21 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 55307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polietilen modificiran škrobomza pakiranje smrznutog povrća
(Modified polyethylene foils for packaging of frozen vegetables)

Autori
Pospišil, Jasna ; Berković, Katarina ; Dragović-Uzelac, Verica

Izvornik
Ambalaža (1331-0224) 5 (2000), 4; 19-21

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
škrob; polietilen; mehanička svojstva; IR spektar; špinat; ukupni klorofili
(starch; polyethylene; mechanical properties; IR spectra; spinach; chlorophylls)

Sažetak
Istražena je mogućnost uporabe filma od polietilena niske gustoće (PE-LD) modificiranog s 10 % škroba za čuvanje smrznutog pirea špinatapri temperaturi -18 oC.U tu svrhu upotrebljeni su i standardni filmovi od PE-LD, bez prisutnosti škroba.Ispitane su fizikalno-kemijske promjene neuporabljenih i uporabljenih PE-LD filmova za pakiranje i samog pirea špinata.Kvaliteta filmova praćena je određivanjem granice razvlačenja, prekidne čvrstoće, prekidnog istezanja, ovisnosti naprezanja o istezanju, IR spektra i propusnosti filmova za O_2, CO_2 i N_2. Kvaliteta špinata praćena je određivanjem ukupne mase i ukupnih klorofilnih pigmenata. U ispitivanim filmovima sa škrobom, tijekom 60 dana skladištenja špinata, dolazi do promjene strukture polimera, a time i do promjene njihovih mehaničkih svojstava. Promjene strukture izazvane su ugradnjom škroba i djelovanjem sastojaka iz špinata. Međutim, razlike u promjenama mehaničkih svojstava, između filmova sa škrobom i filmova bez škroba nisu bile statistički značajne. Tu konstatacju potvrđuju i rezultati dobiveni za udjel mase i klorofilnih pigmenata u špinatu, kojih se vrijednosti nisu značajnije razlikovale između špinata pakiranog u PE-LD filmu sa škrobom i onom bez škroba.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pospišil, Jasna; Berković, Katarina; Dragović-Uzelac, Verica
Polietilen modificiran škrobomza pakiranje smrznutog povrća // Ambalaža, 5 (2000), 4; 19-21 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pospišil, J., Berković, K. & Dragović-Uzelac, V. (2000) Polietilen modificiran škrobomza pakiranje smrznutog povrća. Ambalaža, 5 (4), 19-21.
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and Berkovi\'{c}, Katarina and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {2000}, pages = {19-21}, keywords = {\v{s}krob, polietilen, mehani\v{c}ka svojstva, IR spektar, \v{s}pinat, ukupni klorofili}, journal = {Ambala\v{z}a}, volume = {5}, number = {4}, issn = {1331-0224}, title = {Polietilen modificiran \v{s}krobomza pakiranje smrznutog povr\'{c}a}, keyword = {\v{s}krob, polietilen, mehani\v{c}ka svojstva, IR spektar, \v{s}pinat, ukupni klorofili} }
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and Berkovi\'{c}, Katarina and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {2000}, pages = {19-21}, keywords = {starch, polyethylene, mechanical properties, IR spectra, spinach, chlorophylls}, journal = {Ambala\v{z}a}, volume = {5}, number = {4}, issn = {1331-0224}, title = {Modified polyethylene foils for packaging of frozen vegetables}, keyword = {starch, polyethylene, mechanical properties, IR spectra, spinach, chlorophylls} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font