Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552830

FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA


Šarić, Goran
FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 552830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA
(FLAVONOIDS IN HONEY – CONTENT AND CHANGES DURING STORAGE AND THEIR IMPACT ON ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF HONEY)

Autori
Šarić, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.04

Godina
2011

Stranica
125

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Med; Flavonoidi; Antioksidacijska aktivnost; Fenolni spojevi; Skladištenje
(honey; flavonoids; antioxidative activity; phenolic compounds; storage)

Sažetak
U disertaciji se pomoću HPLC tehnike odredio udjel niza flavonoida (apigenin, krizin, galangin, hesperetin, kamferol, kvercetin, luteolin, miricetin i pinocembrin) u medu te se pratila promjena njihovog udjela tijekom jednogodišnjeg skladištenja. Uz to se spektrofotometrijski odredio i udio ukupnih flavonoida u medu, udio ukupnih fenolnih spojeva modificiranom Folin-Ciocaltau metodom, sposobnost «hvatanja» slobodnih radikala DPPH (1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) metodom i antiokasidativni kapacitet prijenosa elektrona FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metodom. Uzorci su bili skladišteni na sobnoj temperaturi, na policama izloženim svijetlu, u prozirnim staklenim posudama. Ispitivanja su se provodila na dvije vrste meda ; uniflorni – bagrem (Robinia pseudoacacia L.) i multiflorni – cvjetni, koji su porijeklom iz četiri regije s Varaždinskog područja. Ukupan broj uzoraka je bio 40 i to po 20 od svake vrste meda (5 iz svake regije). Na osnovu dobivenih rezultata odredile su se promjene udjela gore spomenutih flavonoida i posljedično tome promjene u antioksidacijskoj aktivnosti u uzorcima meda. Provedena je analiza varijance u svrhu utvrđivanja utjecaja regije, vrste meda i vremena skladištenja na različite parametre antioksidacijske aktivnosti meda te na udjele ukupnih fenola i ukupnih flavonoida. Uz to je provedena i analiza glavnih komponenata sa ciljem utvrđivanja povezanosti regije i vrste meda sa pojedinim flavonoidom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Šarić (autor)

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šarić, Goran
FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šarić, G. (2011) 'FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ari\'{c}, Goran}, year = {2011}, pages = {125}, keywords = {Med, Flavonoidi, Antioksidacijska aktivnost, Fenolni spojevi, Skladi\v{s}tenje}, title = {FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADI\v{S}TENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA}, keyword = {Med, Flavonoidi, Antioksidacijska aktivnost, Fenolni spojevi, Skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ari\'{c}, Goran}, year = {2011}, pages = {125}, keywords = {honey, flavonoids, antioxidative activity, phenolic compounds, storage}, title = {FLAVONOIDS IN HONEY – CONTENT AND CHANGES DURING STORAGE AND THEIR IMPACT ON ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF HONEY}, keyword = {honey, flavonoids, antioxidative activity, phenolic compounds, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font