Pregled bibliografske jedinice broj: 552830
FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA
FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 552830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FLAVONOIDI U MEDU – UDJEL I PROMJENE TIJEKOM SKLADIŠTENJA TE NJIHOV UTJECAJ NA ANTIOKSIDACIJSKA SVOJSTVA MEDA
(FLAVONOIDS IN HONEY – CONTENT AND CHANGES DURING STORAGE AND THEIR IMPACT ON ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF HONEY)
Autori
Šarić, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.04
Godina
2011
Stranica
125
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Med; Flavonoidi; Antioksidacijska aktivnost; Fenolni spojevi; Skladištenje
(honey; flavonoids; antioxidative activity; phenolic compounds; storage)
Sažetak
U disertaciji se pomoću HPLC tehnike odredio udjel niza flavonoida (apigenin, krizin, galangin, hesperetin, kamferol, kvercetin, luteolin, miricetin i pinocembrin) u medu te se pratila promjena njihovog udjela tijekom jednogodišnjeg skladištenja. Uz to se spektrofotometrijski odredio i udio ukupnih flavonoida u medu, udio ukupnih fenolnih spojeva modificiranom Folin-Ciocaltau metodom, sposobnost «hvatanja» slobodnih radikala DPPH (1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) metodom i antiokasidativni kapacitet prijenosa elektrona FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metodom. Uzorci su bili skladišteni na sobnoj temperaturi, na policama izloženim svijetlu, u prozirnim staklenim posudama. Ispitivanja su se provodila na dvije vrste meda ; uniflorni – bagrem (Robinia pseudoacacia L.) i multiflorni – cvjetni, koji su porijeklom iz četiri regije s Varaždinskog područja. Ukupan broj uzoraka je bio 40 i to po 20 od svake vrste meda (5 iz svake regije). Na osnovu dobivenih rezultata odredile su se promjene udjela gore spomenutih flavonoida i posljedično tome promjene u antioksidacijskoj aktivnosti u uzorcima meda. Provedena je analiza varijance u svrhu utvrđivanja utjecaja regije, vrste meda i vremena skladištenja na različite parametre antioksidacijske aktivnosti meda te na udjele ukupnih fenola i ukupnih flavonoida. Uz to je provedena i analiza glavnih komponenata sa ciljem utvrđivanja povezanosti regije i vrste meda sa pojedinim flavonoidom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb