Pregled bibliografske jedinice broj: 552801
FIZIKALNO-KEMIJSKE I SENZORSKE ZNAČAJKE TE NJIHOV UTJECAJ NA PROFIL OKUSA MAJČINOG MLIJEKA I HRANE ZA DOJENČAD
FIZIKALNO-KEMIJSKE I SENZORSKE ZNAČAJKE TE NJIHOV UTJECAJ NA PROFIL OKUSA MAJČINOG MLIJEKA I HRANE ZA DOJENČAD, 2011., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 552801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FIZIKALNO-KEMIJSKE I SENZORSKE ZNAČAJKE TE NJIHOV UTJECAJ NA PROFIL OKUSA MAJČINOG MLIJEKA I HRANE ZA DOJENČAD
(PHYSICO-CHEMICAL AND SENSORY PROPERTIES AND THEIR IMPACT ON FLAVOUR PROFILE OF HUMAN MILK AND INFANT FORMULAS)
Autori
Krpan, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2011
Stranica
137
Mentor
Hruškar Mirjana
Ključne riječi
Elektronski jezik; GC; HPLC; Hrana za dojenčad; Majčino mlijeko; Masne kiseline; Prehrana; Šećeri
(diet; electronic tongue; fatty acids; GC; HPLC; human milk; infant formulae; sugars)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je usporediti fizikalno-kemijske i senzorske značajke majčina mlijeka i hrane za dojenčad te utjecaj prehrane na sastav i senzorske značajke majčina mlijeka. Rezultati su pokazali da se majčino mlijeko i hrana za dojenčad statistički značajno ne razlikuju s obzirom na koncentraciju laktoze dok su značajne razlike utvrđene za udjele pojedinačnih masnih kiselina i nutritivnu gustoću. Udjel trans-masnih kiselina (TFA) je bio značajno veći u majčinu mlijeku u odnosu na hranu za dojenčad (0, 75 vs. 0, 07 %, p>0, 05) te je statistički značajno korelirao s količinom kolesterola (r=0, 49) i natrija (r=0, 55) u prehrani dojilja. Odzivi senzora elektronskog jezika ukazuju na značajno razlikovanje uzoraka majčina mlijeka i hrane za dojenčad. Modeli neuronskih mreža su pokazali da elektronski jezik ima potencijal kao dosad nekorištena metoda za karakterizaciju uzoraka majčina mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb