Pregled bibliografske jedinice broj: 552631
Utjecaj ultrazvučne obrade na fenolni sastav soka višnje
Utjecaj ultrazvučne obrade na fenolni sastav soka višnje, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 552631 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvučne obrade na fenolni sastav soka višnje
(Effect of ultrasonic treatment on phenolic composition of cherry juice)
Autori
Antonia Penava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2010
Stranica
58
Mentor
Rimac Brnčić Suzana
Ključne riječi
antocijani; fenoli; sok; ultrazvuk; višnja maraska
(anthocyanins; juice; phenols; sour cherry; ultrasound)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi sastav i udjel fenolnih spojeva u soku višnje prije i nakon ultrazvučne obrade. Sokovi su obrađeni ultrazvukom visokog intenziteta pri 100% amplitudi, frekvenciji od 20 kHZ pri dvije temperature (20 i 50 °C), sa sondama različitih promjera (12, 7 i 19, 1 mm) u različitim vremenskim periodima (3 min, 6 min, 9 min). Rezultati HPLC analize pokazuju da je iz skupine derivata hidroksicimetne kiseline najzastupljenija kloregenska kiselina. Najzastupljeniji antocijani su cijanidin-3- glukozilrutinozid, cijanidin-3-glukozid, cijanidin-3-rutinozid i cijanidin-3-soforozid. Na udjel i sastav fenolnih spojeva utječu temperatura obrade > promjer sondi > vrijeme obrade. Antioksidacijska aktivnost je određena pomoću DPPH metode. Najveću antioksidacijsku aktivnost imao je uzorak obrađen sondom promjera 19, 1 mm pri temeperaturi od 20 oC i vremenu od 3 minute. Uzorci obrađeni pri 50˚C su imali najvišu a vrijednost što je u skladu s udjelom antocijana koji su odgovorni za crvenu boju višanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)