Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552631

Utjecaj ultrazvučne obrade na fenolni sastav soka višnje


Antonia Penava
Utjecaj ultrazvučne obrade na fenolni sastav soka višnje, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 552631 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvučne obrade na fenolni sastav soka višnje
(Effect of ultrasonic treatment on phenolic composition of cherry juice)

Autori
Antonia Penava

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2010

Stranica
58

Mentor
Rimac Brnčić Suzana

Ključne riječi
antocijani; fenoli; sok; ultrazvuk; višnja maraska
(anthocyanins; juice; phenols; sour cherry; ultrasound)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi sastav i udjel fenolnih spojeva u soku višnje prije i nakon ultrazvučne obrade. Sokovi su obrađeni ultrazvukom visokog intenziteta pri 100% amplitudi, frekvenciji od 20 kHZ pri dvije temperature (20 i 50 °C), sa sondama različitih promjera (12, 7 i 19, 1 mm) u različitim vremenskim periodima (3 min, 6 min, 9 min). Rezultati HPLC analize pokazuju da je iz skupine derivata hidroksicimetne kiseline najzastupljenija kloregenska kiselina. Najzastupljeniji antocijani su cijanidin-3- glukozilrutinozid, cijanidin-3-glukozid, cijanidin-3-rutinozid i cijanidin-3-soforozid. Na udjel i sastav fenolnih spojeva utječu temperatura obrade > promjer sondi > vrijeme obrade. Antioksidacijska aktivnost je određena pomoću DPPH metode. Najveću antioksidacijsku aktivnost imao je uzorak obrađen sondom promjera 19, 1 mm pri temeperaturi od 20 oC i vremenu od 3 minute. Uzorci obrađeni pri 50˚C su imali najvišu a vrijednost što je u skladu s udjelom antocijana koji su odgovorni za crvenu boju višanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antonia Penava
Utjecaj ultrazvučne obrade na fenolni sastav soka višnje, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Antonia Penava (2010) 'Utjecaj ultrazvučne obrade na fenolni sastav soka višnje', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {58}, keywords = {antocijani, fenoli, sok, ultrazvuk, vi\v{s}nja maraska}, title = {Utjecaj ultrazvu\v{c}ne obrade na fenolni sastav soka vi\v{s}nje}, keyword = {antocijani, fenoli, sok, ultrazvuk, vi\v{s}nja maraska}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {58}, keywords = {anthocyanins, juice, phenols, sour cherry, ultrasound}, title = {Effect of ultrasonic treatment on phenolic composition of cherry juice}, keyword = {anthocyanins, juice, phenols, sour cherry, ultrasound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font