Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552539

Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini


Batinić, Vinko; Šalamon, Dragica; Džidić, Alen
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini // Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 225-226 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 552539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini
(Milk production and chemical composition of milk in Bosnia and Herzegovina autochtonous breeds)

Autori
Batinić, Vinko ; Šalamon, Dragica ; Džidić, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 225-226

ISBN
978-953-6135-73-8

Skup
Hrvatski simpozij agronoma (46 ; 2011) ; Međunarodni simpozij agronoma (6 ; 2011)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.02.2011. - 18.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ovca; količina mlijeka; kemijski sastav mlijeka
(sheep; milk yield; chemical composition of milk)

Sažetak
Cilj ovog rad bio je utvrditi količinu i kemijski sastav mlijeka Kupreške, Privorske, Stolačke i Vlašićke pramenke. U tu svrhu analizirano je ukupno 852 uzoraka mlijeka tijekom laktacije. Određena je količina proizvedenog mlijeka tijekom mužnje, količina mliječne masti, proteina i laktoze, te ukupni broj somatskih stanica i bakterija u mlijeku. Kod ukupnog broja somatskih stanica i bakterija izvršena je logaritamska transformacija po bazi 10. Najveću prosječnu proizvodnju imala je Vlašićka sa 0, 48 kg, potom Kupreška sa 0, 40 kg, Privorska 0, 31 kg, te Stolačka pramenka sa 0, 31 kg mlijeka po mužnji. Najveću količinu proizvedene mliječne masti su imale Vlašićka i Kupreška pramenka sa 7, 2%, dok je najveću količinu proteina u mlijeku imala Kupreška pramenka sa 6, 4%. Sadržaj laktoze u mlijeku je bio sličan kod svih pramenki i iznosio je od 4, 3% kod Kupreške i Privorske do 4, 4% kod Vlašićke i Stolačke. Prosječni ukupan transformirani broj bakterija u mlijeku kretao se od 4, 20 kod Privorske do 5, 05 kod Vlašičke pramenke. Prosječni ukupan transformirani broj somatskih stanica bio je između 4, 72 kod Privorske i 5, 15 kod Vlašićke pramenke. Zaključeno je da je proizvodnost mlijeka na promatranom uzorku najveća kod Vlašićke i Kupreške pramenke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780460-0407 - Genetski i okolišni utjecaji na muznost i morfologiju vimena ovaca (Džidić, Alen, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Alen Džidić (autor)

Avatar Url Dragica Šalamon (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Batinić, Vinko; Šalamon, Dragica; Džidić, Alen
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini // Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 225-226 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Batinić, V., Šalamon, D. & Džidić, A. (2011) Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Batini\'{c}, Vinko and \v{S}alamon, Dragica and D\v{z}idi\'{c}, Alen}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {225-226}, keywords = {ovca, koli\v{c}ina mlijeka, kemijski sastav mlijeka}, isbn = {978-953-6135-73-8}, title = {Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini}, keyword = {ovca, koli\v{c}ina mlijeka, kemijski sastav mlijeka}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Batini\'{c}, Vinko and \v{S}alamon, Dragica and D\v{z}idi\'{c}, Alen}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {225-226}, keywords = {sheep, milk yield, chemical composition of milk}, isbn = {978-953-6135-73-8}, title = {Milk production and chemical composition of milk in Bosnia and Herzegovina autochtonous breeds}, keyword = {sheep, milk yield, chemical composition of milk}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font