Pregled bibliografske jedinice broj: 552539
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini // Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 225-226 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 552539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka autohtonih pasmina ovaca u Bosni i Hercegovini
(Milk production and chemical composition of milk in Bosnia and Herzegovina autochtonous breeds)
Autori
Batinić, Vinko ; Šalamon, Dragica ; Džidić, Alen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 225-226
ISBN
978-953-6135-73-8
Skup
Hrvatski simpozij agronoma (46 ; 2011) ; Međunarodni simpozij agronoma (6 ; 2011)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 04.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ovca; količina mlijeka; kemijski sastav mlijeka
(sheep; milk yield; chemical composition of milk)
Sažetak
Cilj ovog rad bio je utvrditi količinu i kemijski sastav mlijeka Kupreške, Privorske, Stolačke i Vlašićke pramenke. U tu svrhu analizirano je ukupno 852 uzoraka mlijeka tijekom laktacije. Određena je količina proizvedenog mlijeka tijekom mužnje, količina mliječne masti, proteina i laktoze, te ukupni broj somatskih stanica i bakterija u mlijeku. Kod ukupnog broja somatskih stanica i bakterija izvršena je logaritamska transformacija po bazi 10. Najveću prosječnu proizvodnju imala je Vlašićka sa 0, 48 kg, potom Kupreška sa 0, 40 kg, Privorska 0, 31 kg, te Stolačka pramenka sa 0, 31 kg mlijeka po mužnji. Najveću količinu proizvedene mliječne masti su imale Vlašićka i Kupreška pramenka sa 7, 2%, dok je najveću količinu proteina u mlijeku imala Kupreška pramenka sa 6, 4%. Sadržaj laktoze u mlijeku je bio sličan kod svih pramenki i iznosio je od 4, 3% kod Kupreške i Privorske do 4, 4% kod Vlašićke i Stolačke. Prosječni ukupan transformirani broj bakterija u mlijeku kretao se od 4, 20 kod Privorske do 5, 05 kod Vlašičke pramenke. Prosječni ukupan transformirani broj somatskih stanica bio je između 4, 72 kod Privorske i 5, 15 kod Vlašićke pramenke. Zaključeno je da je proizvodnost mlijeka na promatranom uzorku najveća kod Vlašićke i Kupreške pramenke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780460-0407 - Genetski i okolišni utjecaji na muznost i morfologiju vimena ovaca (Džidić, Alen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb