Pregled bibliografske jedinice broj: 55251
Značaj optimalnog trenutka obrade tla u ratarstvu
Značaj optimalnog trenutka obrade tla u ratarstvu, 2000. (ostalo).
CROSBI ID: 55251 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj optimalnog trenutka obrade tla u ratarstvu
(Optimal moment of soil cultivation in crop production)
Autori
Josipović, Marko ; Madjar, Stjepan ; Kolar Darko
Izvornik
36. skup hrvatskih agronoma, Opatija 22-25 veljače, zbornik sažetaka
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2000
Ključne riječi
obrada tla; sadržaj vode u tlu; ratarstvo
(soil cultivation; soil water content; crop production)
Sažetak
Oranične površine u svijetu postaju sve dragocjenije jer ih se gubi sve više, a hrana je nezamjenjiva. Tlo kao i veći dio podzemnih voda i otvorenih vodotoka su u razvijenim zemljama jako onečišćeni. To je rezultat primjene velikih doza umjetnih gnojiva, primjena sredstava za zaštitu bilja i onečišćene oborine koje su rezultat visoke koncentracije štetnih spojeva u zraku, stoga se poljoprivreda uz industriju ubraja među velike uzročnike ekoloških poremećaja.
U Hrvatskoj je već duže vrijeme prisutna obrada tla u vrlo nepovoljnim uvjetima, posebno je naglašena obrada pri visokom sadržaju vode u tlu. Brojni autori navode nedostatke takve obrade tla: značajno narušavanje fizikalnih svojstava, smanjenje specifične mase volumne, smanjenje poroznosti, a posebno kapaciteta za zrak; povećanje otpora i zbijenosti tla, a sve to rezultira kvarenjem strukture tla, a indicira i na poremećaj kemijskih svojstava tla, dakle, velika degradacija tala. Razlog nepravovremene obrade tla uglavnom je slaba opremljenost poljoprivrednom mehanizacijom, što je vezano za malu kupovnu moć u poljoprivredi. Dakle, osim niskog standarda u poljoprivredi (niska razina gnojidbe, mala dobit, poteškoće pri naplati proizvedenih roba) javlja se niz problema, a najveći je smanjenje kakvoće tla, "najvećeg potencijala čovječanstva" - temelja proizvodnje hrane.
Ukoliko nemamo novca za tek jedan važan segment u poljoprivredi, kvalitetnu obradu tla, moramo se zapitati kako i kada ćemo započeti integriranu održivu poljoprivrednu proizvodnju sa kojom su razvijene zemlje već započele.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)