Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552413

Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.)


Orešnik, Ivana
Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 552413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.)
(Determination of phenolic compounds in elderberry (Sambucus nigra L.) wine)

Autori
Orešnik, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2010

Stranica
76

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
bobice bazge; vino; antocijani; antioksidacijski kapacitet; senzorska analiza
(elderberry fruits; fruit wine; anthocyanins; antioxidant capacity; sensory analysis)

Sažetak
Provedena je alkoholna fermentacija masulja bobica bazge (Sambucus niga L.) s ciljem proizvodnje voćnog vina, te je praćen utjecaj procesa prerade na promjene fizikalno-kemijskih parametara, fenolnih spojeva, antioksidacijskog kapaciteta i senzorskih svojstava. Fermentacija je provedena u laboratorijskim uvjetima pri sobnoj temperaturi uz upotrebu selekcioniranih kvasca i pektolitičkih enzima s time da su u uzorke prije fermentacije dodane različite količine šećera. Kvaliteta vina bazge procijenjena je na temelju fizikalno-kemijskih analiza (pH, ukupna i topljiva suha tvar, ukupni šećeri i ukupna kiselost), fenolnih spojeva (ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, hidroliziranih tanina i antocijana), antioksidacijskog kapaciteata te senzorskih svojstava. Dobiveni rezultati su pokazali da su se vina bazge značajno razlikovala po svim određivanim parametrima. Općenito u svim vinima određene su značajne količine fenolnih spojeva, naročito ukupnih fenola i antocijana te visok antioksidacijski kapacitet određen primjenom FRAP metode. Senzorskom analizom je najbolje ocijenjeno vino koje je sadržavalo najviše šećera i najmanju ukupnu kiselost (vino E).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Orešnik, Ivana
Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Orešnik, I. (2010) 'Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ore\v{s}nik, Ivana}, year = {2010}, pages = {76}, keywords = {bobice bazge, vino, antocijani, antioksidacijski kapacitet, senzorska analiza}, title = {Odre\djivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.)}, keyword = {bobice bazge, vino, antocijani, antioksidacijski kapacitet, senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ore\v{s}nik, Ivana}, year = {2010}, pages = {76}, keywords = {elderberry fruits, fruit wine, anthocyanins, antioxidant capacity, sensory analysis}, title = {Determination of phenolic compounds in elderberry (Sambucus nigra L.) wine}, keyword = {elderberry fruits, fruit wine, anthocyanins, antioxidant capacity, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font