Pregled bibliografske jedinice broj: 552413
Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.)
Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 552413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fenolnih spojeva u vinima bazge (Sambucus nigra L.)
(Determination of phenolic compounds in elderberry (Sambucus nigra L.) wine)
Autori
Orešnik, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2010
Stranica
76
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
bobice bazge; vino; antocijani; antioksidacijski kapacitet; senzorska analiza
(elderberry fruits; fruit wine; anthocyanins; antioxidant capacity; sensory analysis)
Sažetak
Provedena je alkoholna fermentacija masulja bobica bazge (Sambucus niga L.) s ciljem proizvodnje voćnog vina, te je praćen utjecaj procesa prerade na promjene fizikalno-kemijskih parametara, fenolnih spojeva, antioksidacijskog kapaciteta i senzorskih svojstava. Fermentacija je provedena u laboratorijskim uvjetima pri sobnoj temperaturi uz upotrebu selekcioniranih kvasca i pektolitičkih enzima s time da su u uzorke prije fermentacije dodane različite količine šećera. Kvaliteta vina bazge procijenjena je na temelju fizikalno-kemijskih analiza (pH, ukupna i topljiva suha tvar, ukupni šećeri i ukupna kiselost), fenolnih spojeva (ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, hidroliziranih tanina i antocijana), antioksidacijskog kapaciteata te senzorskih svojstava. Dobiveni rezultati su pokazali da su se vina bazge značajno razlikovala po svim određivanim parametrima. Općenito u svim vinima određene su značajne količine fenolnih spojeva, naročito ukupnih fenola i antocijana te visok antioksidacijski kapacitet određen primjenom FRAP metode. Senzorskom analizom je najbolje ocijenjeno vino koje je sadržavalo najviše šećera i najmanju ukupnu kiselost (vino E).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)