Pregled bibliografske jedinice broj: 552395
Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji
Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 552395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji
(Application of essential oils in food industry)
Autori
Pilić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2011
Stranica
20
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
eterična ulja; ekstrakcija; aroma; antibakterijska aktivnost; antioksidacijski kapacitet
(essential oils; extraction; flavor; antibacterial activity; antioxidant capacity)
Sažetak
Eterična ulja su aromatične tekućine dobivene iz biljnog materijala (cvijeća, pupoljaka, sjemena, lišća, kore, trave, grančica, plodova i korijenja). Mogu se dobiti raznim postupcima destilacije (vodena destilacija, destilacija vodenom parom, destilacija parom), ekstrakcijom pomoću organskih otapala, tiještenjem, enfleurage metodom, ekstrakcijom superkritičnim plinovima itd. Eterična ulja mogu sadržavati oko 20 do 60 komponenata prisutnih u različitim koncentracijama koje se ubrajaju u dvije grupe različitog biosintetičkog porijekla. Glavna skupina je sastavljena od terpena i terpenoida, a druga od aromatskih i alifatskih sastojaka. Osnovna primjena eteričnih ulja svodi se na aromatiziranje (gdje proizvodu daju svoju karakterističnu aromu) te antioksidacijski i antibakterijski učinak koji imaju na hranu kojoj se dodaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)