Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552395

Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji


Pilić, Marija
Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 552395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji
(Application of essential oils in food industry)

Autori
Pilić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2011

Stranica
20

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
eterična ulja; ekstrakcija; aroma; antibakterijska aktivnost; antioksidacijski kapacitet
(essential oils; extraction; flavor; antibacterial activity; antioxidant capacity)

Sažetak
Eterična ulja su aromatične tekućine dobivene iz biljnog materijala (cvijeća, pupoljaka, sjemena, lišća, kore, trave, grančica, plodova i korijenja). Mogu se dobiti raznim postupcima destilacije (vodena destilacija, destilacija vodenom parom, destilacija parom), ekstrakcijom pomoću organskih otapala, tiještenjem, enfleurage metodom, ekstrakcijom superkritičnim plinovima itd. Eterična ulja mogu sadržavati oko 20 do 60 komponenata prisutnih u različitim koncentracijama koje se ubrajaju u dvije grupe različitog biosintetičkog porijekla. Glavna skupina je sastavljena od terpena i terpenoida, a druga od aromatskih i alifatskih sastojaka. Osnovna primjena eteričnih ulja svodi se na aromatiziranje (gdje proizvodu daju svoju karakterističnu aromu) te antioksidacijski i antibakterijski učinak koji imaju na hranu kojoj se dodaju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pilić, Marija
Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pilić, M. (2011) 'Primjena eteričnih ulja u prehrambenoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pili\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {20}, keywords = {eteri\v{c}na ulja, ekstrakcija, aroma, antibakterijska aktivnost, antioksidacijski kapacitet}, title = {Primjena eteri\v{c}nih ulja u prehrambenoj industriji}, keyword = {eteri\v{c}na ulja, ekstrakcija, aroma, antibakterijska aktivnost, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pili\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {20}, keywords = {essential oils, extraction, flavor, antibacterial activity, antioxidant capacity}, title = {Application of essential oils in food industry}, keyword = {essential oils, extraction, flavor, antibacterial activity, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font