Pregled bibliografske jedinice broj: 552364
Validacija metode za određivanje antocijana u višnjama
Validacija metode za određivanje antocijana u višnjama, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 552364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Validacija metode za određivanje antocijana u višnjama
(Validation of method for determination of anthocyanins in sour cherries)
Autori
Vidović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2011
Stranica
67
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
Antocijani; HPLC; Validacija
(Anthocyanins; HPLC; Validation)
Sažetak
Antocijani, biološki aktivne komponente imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje čovjeka i veliku primjenu u prehrambenoj industriji kao prirodna bojila. Pojedina hrana se smatra funkcionalnom zbog visokog udjela biološki aktivnih komponenti, a za višnju sorte Maraska poznato je da sadrži visoki udio antocijana. Cilj ove preliminarne studije bio je validacija HPLC metode za određivanje antocijana u plodovima višnje Maraska, pri čemu su ispitani sljedeći parametri: selektivnost, linearnost, preciznost, točnost, granica detekcije i kvantifikacije te robusnost metode. Postupak validacije je pokazao da metoda zadovoljava postavljene zahtjeve i smatra se prikladnom za predviđenu svrhu. Metodom se mogu odrediti i kvantificirati pojedinačni, kao i ukupni antocijani. Granica detekcije za cijanidin-3-glukozid je 0, 34 mg kg-1, dok je granica kvantifikacije 1, 03 mg kg-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)