Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 552364

Validacija metode za određivanje antocijana u višnjama


Vidović, Marija
Validacija metode za određivanje antocijana u višnjama, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 552364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Validacija metode za određivanje antocijana u višnjama
(Validation of method for determination of anthocyanins in sour cherries)

Autori
Vidović, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2011

Stranica
67

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
Antocijani; HPLC; Validacija
(Anthocyanins; HPLC; Validation)

Sažetak
Antocijani, biološki aktivne komponente imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje čovjeka i veliku primjenu u prehrambenoj industriji kao prirodna bojila. Pojedina hrana se smatra funkcionalnom zbog visokog udjela biološki aktivnih komponenti, a za višnju sorte Maraska poznato je da sadrži visoki udio antocijana. Cilj ove preliminarne studije bio je validacija HPLC metode za određivanje antocijana u plodovima višnje Maraska, pri čemu su ispitani sljedeći parametri: selektivnost, linearnost, preciznost, točnost, granica detekcije i kvantifikacije te robusnost metode. Postupak validacije je pokazao da metoda zadovoljava postavljene zahtjeve i smatra se prikladnom za predviđenu svrhu. Metodom se mogu odrediti i kvantificirati pojedinačni, kao i ukupni antocijani. Granica detekcije za cijanidin-3-glukozid je 0, 34 mg kg-1, dok je granica kvantifikacije 1, 03 mg kg-1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vidović, Marija
Validacija metode za određivanje antocijana u višnjama, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vidović, M. (2011) 'Validacija metode za određivanje antocijana u višnjama', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidovi\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {67}, keywords = {Antocijani, HPLC, Validacija}, title = {Validacija metode za odre\djivanje antocijana u vi\v{s}njama}, keyword = {Antocijani, HPLC, Validacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidovi\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {67}, keywords = {Anthocyanins, HPLC, Validation}, title = {Validation of method for determination of anthocyanins in sour cherries}, keyword = {Anthocyanins, HPLC, Validation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font