Pregled bibliografske jedinice broj: 55230
Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice
Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice // Zbornik sažetaka XXXVI. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, V. (ur.).
Osijek, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 55230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama pšenice
(ALPHA-AMYLASE ACTIVITY OF OS CULTIVARS AND LINES WHEAT)
Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Drezner, Georg ; Šimić, Gordana ; Galonja, Marica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka XXXVI. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, V. - Osijek, 2000
Skup
XXXVI. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Sažetak
U programu oplemenjivanja pšenice uključeni su različiti činitelji kao što su: urod, kakvoća, otpornost na različite bolesti i osipanje, a također i klijanje zrna u klasu. Proklijala zrna pojavljuju se tijekom kišnog žetvenog razdoblja pri čemu se povećava aktivnost alfa-amilaze. Takvo razdoblje zabilježeno je 1997. godine. Aktivnost alfa-amilaze i parametri kakvoće određeni su u sedam OS kultivara i dvadesetitri linije pšenice, u koje su kultivari uključeni kao jedan od roditelja. Za mjerenje aktivnosti alfa-amilaze korišten je broj padanja, a od parametara kakvoće određeni su: količina bjelančevina, sedimentacijska vrijednost, vlažni gluten i gluten indeks. Broj padanja kod kultivara kretao se od 62 sec do 280 sec, a kod linija od 63 do 379 sec. Tri kultivara i osam linija imali su visoku aktivnost alfa-amilaze, broj padanja < 200 sec, četiri kultivara i jedanaest linija imali su optimalnu aktivnost, broj padanja od 200 do 300 sec ; a četiri linije nisku aktivnost alfa amilaze, broj padanja > 300 sec. Dobiveni rezultati su pokazali utjecaj kišnog žetvenog razdoblja na aktivnost alfa-amilaze u OS kultivarima i linijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
00730101
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Zorica Jurković
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Marica Galonja
(autor)
Rezica Sudar
(autor)