Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55140

Utjecaj propionske i asorbinske kiseline na očuvanje kakvoće vakuumirane narezane salate


Pospišil, Jasna; Dragović-Uzelac, Verica; Kukec, Ivanka; Brkljača, Renata
Utjecaj propionske i asorbinske kiseline na očuvanje kakvoće vakuumirane narezane salate // 16. hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja poljoprivrednih proizovda / Krička, Tajana ; Voća, Neven (ur.).
Zagreb: Hinus, 2000. str. 71-80 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 55140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj propionske i asorbinske kiseline na očuvanje kakvoće vakuumirane narezane salate
(Effects of propionic and ascorbic acid on the quality of vacuum-packed shredded lettuce)

Autori
Pospišil, Jasna ; Dragović-Uzelac, Verica ; Kukec, Ivanka ; Brkljača, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
16. hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja poljoprivrednih proizovda / Krička, Tajana ; Voća, Neven - Zagreb : Hinus, 2000, 71-80

Skup
16. hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.01.2000. - 21.01.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
rezana salata; kemijska obradba; askorbinska i propionska kiselinapakiranje; boja; mikroorganizmi
(shredded lettuce; chemical treatment; ascorbic and propionic acid; packaging; color; microflora)

Sažetak
Svrha je ovoga rada istražiti mogućnost primjene propionske i askorbinske kiseline (pojedinačno ili u kombinaciji)u sprječavanju mikrobiološkog kvarenjai promjene boje narezane salatetip kristalka (sorte Igloo), vakuumirane u vrećice od polipropilena (PP).Rezultati istraživanja pokazalai su da se obradba s askorbinskom kiselinom ili smjesom askorbinske i propionske kiseline može uspješno primjeniti za sprječavanje mikrobiološkoga kvarenja i enzimskoga posmeđivanja minimalno procesirane salate sorte Igloo, ako se ona vakuumira u vrećice od PP i čuva 6-7 dana pri temperaturi 4 oC. Uzorci obrađeni navedenim otopinama imali su manji ukupni broj mikroorganizama i bolju stabilnosta boje od neobrađenih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pospišil, Jasna; Dragović-Uzelac, Verica; Kukec, Ivanka; Brkljača, Renata
Utjecaj propionske i asorbinske kiseline na očuvanje kakvoće vakuumirane narezane salate // 16. hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja poljoprivrednih proizovda / Krička, Tajana ; Voća, Neven (ur.).
Zagreb: Hinus, 2000. str. 71-80 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pospišil, J., Dragović-Uzelac, V., Kukec, I. & Brkljača, R. (2000) Utjecaj propionske i asorbinske kiseline na očuvanje kakvoće vakuumirane narezane salate. U: Krička, T. & Voća, N. (ur.)16. hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja poljoprivrednih proizovda.
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Kukec, Ivanka and Brklja\v{c}a, Renata}, year = {2000}, pages = {71-80}, keywords = {rezana salata, kemijska obradba, askorbinska i propionska kiselinapakiranje, boja, mikroorganizmi}, title = {Utjecaj propionske i asorbinske kiseline na o\v{c}uvanje kakvo\'{c}e vakuumirane narezane salate}, keyword = {rezana salata, kemijska obradba, askorbinska i propionska kiselinapakiranje, boja, mikroorganizmi}, publisher = {Hinus}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica and Kukec, Ivanka and Brklja\v{c}a, Renata}, year = {2000}, pages = {71-80}, keywords = {shredded lettuce, chemical treatment, ascorbic and propionic acid, packaging, color, microflora}, title = {Effects of propionic and ascorbic acid on the quality of vacuum-packed shredded lettuce}, keyword = {shredded lettuce, chemical treatment, ascorbic and propionic acid, packaging, color, microflora}, publisher = {Hinus}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font