Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55126

Promjene udjela polifenolnih tvari i šećera tijekom proizvodnje kašastog koktela marelice iz poluproizvoda


Ivaniš, Matilda
Promjene udjela polifenolnih tvari i šećera tijekom proizvodnje kašastog koktela marelice iz poluproizvoda, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 55126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene udjela polifenolnih tvari i šećera tijekom proizvodnje kašastog koktela marelice iz poluproizvoda
(Changes of polyphenolic compounds during processing of apricot pulpy juice from semi-processed samples)

Autori
Ivaniš, Matilda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.12

Godina
2000

Stranica
68

Mentor
Pospišil, Jasna

Neposredni voditelj
Pospišil, Jasna

Ključne riječi
marelica; flavonoidi; neflavonoidi; kašasti sok
(apricot; polyphenolics compounds; pulpy juices; sugars)

Sažetak
Svrha ovoga rada bila je istražiti utjecaj kakvoće poluproizvoda i tehnološkog procesa proizvodnje kašastog koktela marelice i tih poluproizvoda na promjene udjela polifenolnih tvari (ukupni fenoli, flavonoidi, neflavonoidi) i šećera (ukupnih, reducirajućih i saharoze). Također je trebalo izvršiti analize ukupne i topljive suhe tvari te pH vrijednosti i ukupne kiselosti. Za istraživanja su upotrebljene kaše marelice s 11 i 22 % suhe tvari, kaša jabuke s 11 % suhe tvari i koncentrat naranče s 64 % suhe tvari. Od uzoraka tijekom tehnološkog procesa proizvodnje upotrebljeni su sok nakon miješanja poluproizvoda i korekcije s otopinom šećera i limunske kiseline, sok nakon homogenizacije i deaeracije, sok pasteriziran u tunelskom odnosno cijevnom pasterizatoru. Dobiveni rezultati pokazuju da tijekom proizvodnje dolazi do promjena, kako osnovnog kemijskog sastava, tako i do promjena polifenolnih tvari u svim ispitivanim uzorcima. Tijekom tehnološkog procesa ukupni šećeri uglavnom ostaju nepromjenjeni, udjel saharoze opada, a sukladno tome raste udio reducirajućih šećera. Tijekom procesa uočen je i značajan gubitak polifenolnih tvari zbog degradacije navedenih spojeva utjecajem povišene temperature tijekom procesa pasterizacije i/ili konverzije o-difenola u druge spojeve. Degradaciji toplinom podjednako su podložni flavonoidi i neflavonoidi.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivaniš, Matilda
Promjene udjela polifenolnih tvari i šećera tijekom proizvodnje kašastog koktela marelice iz poluproizvoda, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivaniš, M. (2000) 'Promjene udjela polifenolnih tvari i šećera tijekom proizvodnje kašastog koktela marelice iz poluproizvoda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivani\v{s}, Matilda}, year = {2000}, pages = {68}, keywords = {marelica, flavonoidi, neflavonoidi, ka\v{s}asti sok}, title = {Promjene udjela polifenolnih tvari i \v{s}e\'{c}era tijekom proizvodnje ka\v{s}astog koktela marelice iz poluproizvoda}, keyword = {marelica, flavonoidi, neflavonoidi, ka\v{s}asti sok}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivani\v{s}, Matilda}, year = {2000}, pages = {68}, keywords = {apricot, polyphenolics compounds, pulpy juices, sugars}, title = {Changes of polyphenolic compounds during processing of apricot pulpy juice from semi-processed samples}, keyword = {apricot, polyphenolics compounds, pulpy juices, sugars}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font