Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 55117

Djelovanje propionske i L-askorbinske kiseline na mikrofloru i aktivnost polifenoloksidaze u vakuumiranoj narezanoj salati


Kukec, Ivanka
Djelovanje propionske i L-askorbinske kiseline na mikrofloru i aktivnost polifenoloksidaze u vakuumiranoj narezanoj salati, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 55117 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelovanje propionske i L-askorbinske kiseline na mikrofloru i aktivnost polifenoloksidaze u vakuumiranoj narezanoj salati
(Effect of propionic and L-ascorbic acid on microflora and activity of polyphenoloxidase in vacuum-packed shredded lettuce)

Autori
Kukec, Ivanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2000

Stranica
63

Mentor
Pospišil, Jasna

Neposredni voditelj
Pospišil, Jasna

Ključne riječi
rezana salata; kemijska obradba s askorbinskom i propionskom kiselinom; pakiranje; mikroorganizmi
(shredded lettuce; chemical treatment with ascorbic and propionic acid; packaging; microflora)

Sažetak
Svrha ovog rada je istražiti mogućnost primjene propionske i L-askorbinske kiseline (pojedinačno ili u kombinaciji) u sprječavanju mikrobiološkog kvarenja i aktivnosti polifenoloksidaze (PP) narezane salate tip kristalka (sorte Igloo) vakuumirane u vrećice od polipropilena (PP) debljine 60-65 um. Da bi se dobio potpuniji uvid u njihovo djelovanje, praćene su promjene osnovnih sastojaka (ukupna, topljiva i netopljiva suha tvar, pH, ukupna kiselost, L-askorbinska kiselina) i senzorskih svojstava narezane salate, i to nakon obradbe navedenim sredstvima i tijekom čuvanja pri temperaturi od 4 oC. Prije i nakon uporabe za pakiranje salate, istražena je propusnost PP folija za kisik i ugljikov-dioksid. Rezultati istraživanja pokazali su da se obradba s L-askorbinskom kiselinom ili smjesom askorbinske i propionske kiseline može uspješno primjeniti za sprječavanje mikrobiološkog kvarenja i aktaivnosti PPO minimalno procesirane salate sorte Igloo, ako se ona vakuumira u vrećice od PP i čuva 6-7 dana pri temperaturi od 4 oC. Uzorci obrađeni navedenim otopinama imali su manji broj živih mikroorganizama i boljus tabilnost boje (određenu senzorskom procjenom) od neobrađenih uzoraka. Nakon 10 dana skladištenja uzoraka, obradba salate navedenim kiselinama utjecala je na povećanje propusnosti PP folija za ugljikov-dioksid.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kukec, Ivanka
Djelovanje propionske i L-askorbinske kiseline na mikrofloru i aktivnost polifenoloksidaze u vakuumiranoj narezanoj salati, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kukec, I. (2000) 'Djelovanje propionske i L-askorbinske kiseline na mikrofloru i aktivnost polifenoloksidaze u vakuumiranoj narezanoj salati', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kukec, Ivanka}, year = {2000}, pages = {63}, keywords = {rezana salata, kemijska obradba s askorbinskom i propionskom kiselinom, pakiranje, mikroorganizmi}, title = {Djelovanje propionske i L-askorbinske kiseline na mikrofloru i aktivnost polifenoloksidaze u vakuumiranoj narezanoj salati}, keyword = {rezana salata, kemijska obradba s askorbinskom i propionskom kiselinom, pakiranje, mikroorganizmi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kukec, Ivanka}, year = {2000}, pages = {63}, keywords = {shredded lettuce, chemical treatment with ascorbic and propionic acid, packaging, microflora}, title = {Effect of propionic and L-ascorbic acid on microflora and activity of polyphenoloxidase in vacuum-packed shredded lettuce}, keyword = {shredded lettuce, chemical treatment with ascorbic and propionic acid, packaging, microflora}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font