Pregled bibliografske jedinice broj: 55104
Promjene aktivnosti peroksidaze i ukupnih fenola u smrznutom plodu crvene paprike tijekom skladištenja
Promjene aktivnosti peroksidaze i ukupnih fenola u smrznutom plodu crvene paprike tijekom skladištenja, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-botehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 55104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene aktivnosti peroksidaze i ukupnih fenola u smrznutom plodu crvene paprike tijekom skladištenja
(The changes in peroxidase activity and total phenols in frozen red papper during storage)
Autori
Kalafatić, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-botehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2000
Stranica
78
Mentor
Pospišil, Jasna
Neposredni voditelj
Pospišil, Jasna
Ključne riječi
paprika; peroksidaza; fenoli; smrzavanje; skladištenje
(pepper; peroxidase; phenols; freezing; storage)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj smrzavanja pri temperaturi 35 oC i skladištenja pri temperaturama 18, -25 i 30 oC na promjene aktivnosti peroksidaze i ukupnih fenola u rezanim plodovima crvene paprike dviju sorti Prima i Kurtovska kapija. Pokusi su provedeni u neblanširanim i blanširanim uzorcimapapriek koji su prije smrzavnaja pakirani u polietilenske vrećice.
Uzorci su analizirani svježi, nakon blanširanja i smrzavanja te nakon 6 i 12 mjeseci skladištenja pri odabranim temperaturama. Provedene su također analize ukupne i topljive suhe tvari te pH-vrijednosti i ukupne kiselosti.
Rezultati istraživanja su pokazali da blanširanje, unatoč tom ešto uzrokuje mali pad suhe tvari, utječe na smanjenje peroksidazne aktivnosti i količine ukupnih fenola tijekom smrzavanja i skladištenja paprike. Najveće promjene analiziranih parametara nastaju nakon 6 mjeseci skladištenja uzoraka na svim temperaturama.
Temperatura skladištenja nije pokazala značajan utjecaj na promjene analiziranih pokazatelja kvalitete crvene paprike.
Ustanovljena je vrlo dobra korelacija između promjene količine ukupnih fenol ai aktivnosti peroksidaze.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058101
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Pospišil
(mentor)