Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550680

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka


Ana Sabljić
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 550680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound on the emulsifying properties of cow's and sheep's milk)

Autori
Ana Sabljić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2010

Stranica
65

Mentor
Rimac Brnčić Suzana

Ključne riječi
ultrazvuk; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; fizikalna svojstva; reološka svojstva
(ultrasound; cow's milk; sheep milk; physical properties; rheological properties)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na promjenu fizikalnih i reoloških svojstava kravljeg i ovčjeg mlijeka, kao i odrediti razlike u dobivenim rezultatima na oba mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na temperaturu, pH - vrijednost i gustoću pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A= 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100%) ; vrijeme obrade (t=2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c= 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prividnu viskoznost, indeks tečenja i koeficijent konzistencije praćen je pri ovim parametrima: amplituda (A=37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100%) ; vrijeme obrade (t= 2, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c=1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa "Statistica 8". Najznačajniji utjecaj ultrazvuka na promatrana svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka bio je na povišenje temperature. Nakon obrade ultrazvukom i u kravljem i u ovčjem mlijeku dolazi do sniženja pH. U kravljem mlijeku dolazi do smanjenja gustoće, a u ovčjem do povećanja. Utvrđeno je da nehomogenizirano, kao i ultrazvučno obrađeno kravlje i ovčje mlijeko imaju nenewtonovski karakter, odnosno da ih karakterizira dilatantan tip tečenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ana Sabljić
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ana Sabljić (2010) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kravljeg i ovčjeg mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {65}, keywords = {ultrazvuk, kravlje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, fizikalna svojstva, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgiraju\'{c}a svojstva kravljeg i ov\v{c}jeg mlijeka}, keyword = {ultrazvuk, kravlje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, fizikalna svojstva, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {65}, keywords = {ultrasound, cow's milk, sheep milk, physical properties, rheological properties}, title = {Influence of high intensity ultrasound on the emulsifying properties of cow's and sheep's milk}, keyword = {ultrasound, cow's milk, sheep milk, physical properties, rheological properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font