Pregled bibliografske jedinice broj: 550582
POTENCIJAL JABLANA (Populus nigra var. Italica) U FITOREMEDIJACIJI KADMIJA
POTENCIJAL JABLANA (Populus nigra var. Italica) U FITOREMEDIJACIJI KADMIJA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
POTENCIJAL JABLANA (Populus nigra var. Italica) U FITOREMEDIJACIJI KADMIJA
(THE POTENTIAL OF POPLAR (Populus nigra var. Italica) IN THE PHYTOREMEDIATION OF CADMIUM)
Autori
Bukovac, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2011
Stranica
55
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Neposredni voditelj
Jakovljević, Tamara
Ključne riječi
Antioksidativni enzimi; Fitoremedijacija; Jablan; Kadmij; Oksidativni stres
(antioxidant enzymes; cadmium; oxidative stress; phytoremediation; poplar)
Sažetak
Fitoremedijacija se smatra obećavajućom, jeftinom te estetski prihvatljivom, in situ tehnologijom za remedijaciju teških metala iz onečišćenih tala. Potencijal upotrebe drveća u fitoremedijaciji tla prepoznat je zadnjih desteljeća. U ovom radu ispitan je fitoekstrakcijski potencijal jablana (Populus nigra var. Italica), uloga antioksidativnih enzima superoksid dismutaze (SOD) i peroksidaze (POD) te potencijalna uloga polifenolnih spojeva i enzima fenilalanin-amonijeve lijaze (PAL) u odgovoru biljke na stres uzrokovan akumulacijom različitih količina kadmija. Dobiveni rezultati skupno ukazuju da ispitivani jablan (Populus nigra var. Italica) može biti razmatran kao vrsta s potencijalom za fitoekstrakciju tala onečišćenih kadmijem kao i važna uloga antioksidativnih enzima i polifenolnih spojeva u obrani od oksidativnog stresa uzrokovanog izloženosti kadmiju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb