Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550554

GLUKOZINOLATI I POLIFENOLNI SPOJEVI U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE


Mirenić, Željka
GLUKOZINOLATI I POLIFENOLNI SPOJEVI U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 550554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
GLUKOZINOLATI I POLIFENOLNI SPOJEVI U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE
(GLUCOSINOLATES AND POLYPHENOL COMPOUNDS IN DIFFERENT BROCCOLI CULTIVARS)

Autori
Mirenić, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.06

Godina
2010

Stranica
53

Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana

Ključne riječi
Brokula; Glukozinolati; ORAC; Polifenoli; RP-LC
(broccoli; glucosinolates; ORAC; polyphenols; RP-LC)

Sažetak
Brokula je dobar izbor za zdravlje važnih nutrijenata poput glukozinolata i polifenola. U ovom je radu provedena analiza pojedinačnih i ukupnih glukozinolata, ukupnih polifenolnih spojeva i njihova antioksidacijskog kapaciteta, u trinaest različitih sorata brokule. Glukozinolati (GSL) su kvantificirani tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC DSGSL) međunarodnom standardnom metodom (ISO 10633-1, 1995) koja uključuje ekstrakciju metanolom, enzimsku desulfataciju i tekućinsku kromatografiju obrnutih faza (RP-LC). Identifikacija desulfoglukozinolata provedena je prema redoslijedu eluiranja s kromatografske kolone i analizom UV spektara (Diode Array detekcija). Udio ukupnih glukozinolata u istraživanim sortama brokule jest između 5, 14 i 14, 92 µmol g-1 uzorka. Ukupni polifenoli analizirani su UV/Vis spektroskopskom metodom uporabom Folin-Ciocalteau (FC) reagensa. Udio polifenolnih spojeva u istraživanim sortama jest u rasponu od 8, 21 do 13, 98 mg g-1 s.t.. Određivanje antioksidacijskog kapaciteta provedeno je spekrofluorimetrijskom ORAC metodom. Onaj uzorak brokule koji ima veću koncentraciju polifenola pokazuje i veći antioksidacijski kapacitet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mirenić, Željka
GLUKOZINOLATI I POLIFENOLNI SPOJEVI U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mirenić, Ž. (2010) 'GLUKOZINOLATI I POLIFENOLNI SPOJEVI U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mireni\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {Brokula, Glukozinolati, ORAC, Polifenoli, RP-LC}, title = {GLUKOZINOLATI I POLIFENOLNI SPOJEVI U RAZLI\v{C}ITIM SORTAMA BROKULE}, keyword = {Brokula, Glukozinolati, ORAC, Polifenoli, RP-LC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mireni\'{c}, \v{Z}eljka}, year = {2010}, pages = {53}, keywords = {broccoli, glucosinolates, ORAC, polyphenols, RP-LC}, title = {GLUCOSINOLATES AND POLYPHENOL COMPOUNDS IN DIFFERENT BROCCOLI CULTIVARS}, keyword = {broccoli, glucosinolates, ORAC, polyphenols, RP-LC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font