Pregled bibliografske jedinice broj: 550554
GLUKOZINOLATI I POLIFENOLNI SPOJEVI U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE
GLUKOZINOLATI I POLIFENOLNI SPOJEVI U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
GLUKOZINOLATI I POLIFENOLNI SPOJEVI U RAZLIČITIM SORTAMA BROKULE
(GLUCOSINOLATES AND POLYPHENOL COMPOUNDS IN DIFFERENT BROCCOLI CULTIVARS)
Autori
Mirenić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.06
Godina
2010
Stranica
53
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Ključne riječi
Brokula; Glukozinolati; ORAC; Polifenoli; RP-LC
(broccoli; glucosinolates; ORAC; polyphenols; RP-LC)
Sažetak
Brokula je dobar izbor za zdravlje važnih nutrijenata poput glukozinolata i polifenola. U ovom je radu provedena analiza pojedinačnih i ukupnih glukozinolata, ukupnih polifenolnih spojeva i njihova antioksidacijskog kapaciteta, u trinaest različitih sorata brokule. Glukozinolati (GSL) su kvantificirani tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC DSGSL) međunarodnom standardnom metodom (ISO 10633-1, 1995) koja uključuje ekstrakciju metanolom, enzimsku desulfataciju i tekućinsku kromatografiju obrnutih faza (RP-LC). Identifikacija desulfoglukozinolata provedena je prema redoslijedu eluiranja s kromatografske kolone i analizom UV spektara (Diode Array detekcija). Udio ukupnih glukozinolata u istraživanim sortama brokule jest između 5, 14 i 14, 92 µmol g-1 uzorka. Ukupni polifenoli analizirani su UV/Vis spektroskopskom metodom uporabom Folin-Ciocalteau (FC) reagensa. Udio polifenolnih spojeva u istraživanim sortama jest u rasponu od 8, 21 do 13, 98 mg g-1 s.t.. Određivanje antioksidacijskog kapaciteta provedeno je spekrofluorimetrijskom ORAC metodom. Onaj uzorak brokule koji ima veću koncentraciju polifenola pokazuje i veći antioksidacijski kapacitet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Radojčić Redovniković
(mentor)