Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550552

Antioksidansi u prehrani


Ivana Horvat
Antioksidansi u prehrani, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 550552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidansi u prehrani
(Antioxidants in food)

Autori
Ivana Horvat

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2010

Stranica
31

Mentor
Rimac Brnčić Suzana

Ključne riječi
antioksidansi; slobodni radikali; hrana; metode određivanja
(antioxidants; free radicals; food; method of examinations)

Sažetak
Antioksidansi su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Dva su izvora antioksidansa: prvo, naš vlastiti organizam je sposoban proizvesti antioksidanse, uz pomoć vitamina i minerala, drugi, vanjski, izvor antioksidansa je hrana. Najpoznatiji antioksidansi su: Karotenoidi od kojih se najviše ističe β karoten, vitamin E( α- tokoferol), vitamin C (Askorbinska kiselina), Polifenoli od kojih su Flavonoidi najzastupljeniji u prehrani, te fenolne kiseline. Dakle, što više antioksidansa unosimo i proizvodimo, to imamo bolju osnovu za zdrav organizam kada se suočava sa slobodnim radikalima u stanju bolesti, zagađenja okoliša te akutnom ili kroničnom unosu toksina iz okoliša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivana Horvat
Antioksidansi u prehrani, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivana Horvat (2010) 'Antioksidansi u prehrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {31}, keywords = {antioksidansi, slobodni radikali, hrana, metode odre\djivanja}, title = {Antioksidansi u prehrani}, keyword = {antioksidansi, slobodni radikali, hrana, metode odre\djivanja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {31}, keywords = {antioxidants, free radicals, food, method of examinations}, title = {Antioxidants in food}, keyword = {antioxidants, free radicals, food, method of examinations}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font