Pregled bibliografske jedinice broj: 550552
Antioksidansi u prehrani
Antioksidansi u prehrani, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidansi u prehrani
(Antioxidants in food)
Autori
Ivana Horvat
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2010
Stranica
31
Mentor
Rimac Brnčić Suzana
Ključne riječi
antioksidansi; slobodni radikali; hrana; metode određivanja
(antioxidants; free radicals; food; method of examinations)
Sažetak
Antioksidansi su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Dva su izvora antioksidansa: prvo, naš vlastiti organizam je sposoban proizvesti antioksidanse, uz pomoć vitamina i minerala, drugi, vanjski, izvor antioksidansa je hrana. Najpoznatiji antioksidansi su: Karotenoidi od kojih se najviše ističe β karoten, vitamin E( α- tokoferol), vitamin C (Askorbinska kiselina), Polifenoli od kojih su Flavonoidi najzastupljeniji u prehrani, te fenolne kiseline. Dakle, što više antioksidansa unosimo i proizvodimo, to imamo bolju osnovu za zdrav organizam kada se suočava sa slobodnim radikalima u stanju bolesti, zagađenja okoliša te akutnom ili kroničnom unosu toksina iz okoliša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)