Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 550539

Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke


Nataša Kolić
Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 550539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke
(Functional products enriched with whey proteins)

Autori
Nataša Kolić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2010

Stranica
22

Mentor
Rimac Brnčić Suzana

Ključne riječi
sirutka; proteini sirutke; sirutkini napitci; albuminski sir
(whey; whey proteins; whey drinks; albumin cheese)

Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina, a sastav i svojstva ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Prema prosjeĉnom sastavu sirutka sadrţi 93% vode, a u nju prelazi i 50% suhe tvari mlijeka. Najveći postotak suhe tvari sirutke ĉini laktoza (oko 70%), ovisno o kiselosti sirutke, a zatim slijede sirutkini proteini, mineralne tvari te masti. Najvrijednija komponenta sirutke su proteini, koji se sastoje od ß – laktoglobulina, α – laktalbumina, imunoglobulina, laktoferina i albumina krvnog seruma. Proteini sirutke sadrţe sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi. Proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportaša. Zbog odliĉnih funkcionalnih svojstava primjenjuju se u brojnim prehrambenim proizvodima, osobito u pripremi hrane za dojenĉad i dijetetske hrane te radi povećanja hranjive vrijednosti brojnih mlijeĉnih, ali i drugih prehrambenih proizvoda. Proteini sirutke dobivaju se separacijom iz tekuće sirutke raznim postupcima

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nataša Kolić
Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nataša Kolić (2010) 'Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {22}, keywords = {sirutka, proteini sirutke, sirutkini napitci, albuminski sir}, title = {Funkcionalni proizvodi oboga\'{c}eni proteinima sirutke}, keyword = {sirutka, proteini sirutke, sirutkini napitci, albuminski sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2010}, pages = {22}, keywords = {whey, whey proteins, whey drinks, albumin cheese}, title = {Functional products enriched with whey proteins}, keyword = {whey, whey proteins, whey drinks, albumin cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font