Pregled bibliografske jedinice broj: 550539
Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke
Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke
(Functional products enriched with whey proteins)
Autori
Nataša Kolić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2010
Stranica
22
Mentor
Rimac Brnčić Suzana
Ključne riječi
sirutka; proteini sirutke; sirutkini napitci; albuminski sir
(whey; whey proteins; whey drinks; albumin cheese)
Sažetak
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina, a sastav i svojstva ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Prema prosjeĉnom sastavu sirutka sadrţi 93% vode, a u nju prelazi i 50% suhe tvari mlijeka. Najveći postotak suhe tvari sirutke ĉini laktoza (oko 70%), ovisno o kiselosti sirutke, a zatim slijede sirutkini proteini, mineralne tvari te masti. Najvrijednija komponenta sirutke su proteini, koji se sastoje od ß – laktoglobulina, α – laktalbumina, imunoglobulina, laktoferina i albumina krvnog seruma. Proteini sirutke sadrţe sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi. Proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportaša. Zbog odliĉnih funkcionalnih svojstava primjenjuju se u brojnim prehrambenim proizvodima, osobito u pripremi hrane za dojenĉad i dijetetske hrane te radi povećanja hranjive vrijednosti brojnih mlijeĉnih, ali i drugih prehrambenih proizvoda. Proteini sirutke dobivaju se separacijom iz tekuće sirutke raznim postupcima
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)