Pregled bibliografske jedinice broj: 550312
FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA
FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 550312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FENOTIPSKA KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZ HRVATSKIH AUTOHTONIH PREHRAMBENIH PROIZVODA USPOREDBOM KLASIČNE METODE I METODA SPEKTROMETRIJE MASA
(COMPARISON OF CLASSICAL METHOD AND MASS SPECTROMETRY METHODS FOR PHENOTYPIC CHARACTERIZATION OF LACTIC ACID BACTERIA FROM CROATIAN AUTHENTIC FOOD)
Autori
Grandić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2011
Stranica
89
Mentor
Bačun-Družina, Višnja
Neposredni voditelj
Cindrić, Mario
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; identifikacija vrsta; spektrometrija masa; antibiotička rezistencija
(lactic acid bacteria; species identification; mass spectrometry; antibiotic resistance)
Sažetak
Danas postoje sve veći zahtjevi za brzim metodama u identifikaciji i karakterizaciji mikrobnih vrsta. Cilj ovog istraživanja bio je fenotipski karakterizirati bakterije mliječne kiseline iz šesnaest autohtonih hrvatskih proizvoda. Različite tehnike spektrometrije masa zbog brzine izvedbe i pouzdanosti imaju potencijal da zamijene standardne fenotipske i genotipske metode koje se rutinski rabe za identifikaciju bakterijskih vrsta. Usporedbom dvije MS metode za identifikacija vrsta, zaključeno je kako je hibridna tehnika iščitavanja de novo točnija od metode MALDI-TOF Biotyper. U ovom radu ispitano je bakteriocidno djelovanje izoliranih bakterija mliječne kiseline iz autohtonih hrvatskih proizvoda te je utvrđen povećani bakteriocidni potencijal u bakterija Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei i Pediococcus pentosaceus. Utvrđena je različita antibiotička osjetljivost u deset sojeva L. plantarum na cefalosporine treće generacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3466 - Stresom izazvana raznolikost i evolucija mješovitih bakterijskih kultura (Bačun-Družina, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb