Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 549808

Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina


Mikičić, Fabijan
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 549808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina
(Determination of specific heat capacity of raspberry puree)

Autori
Mikičić, Fabijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.02

Godina
2011

Stranica
41

Mentor
Budžaki, Sandra

Ključne riječi
specifični toplinski kapacitet ; kaša od malina ; kalorimeter ; metoda miješanja
(specific heat capacity ; raspberry puree ; calorimetar ; mixing method)

Sažetak
Specifični toplinski kapacitet (cp) predstavlja svojstvo materijala koje ovisi o sastavu i temperaturi. U radu je određivan specifični toplinski kapacitet kaše od malina modificiranom metodom miješanja u ovisnosti o temperaturi. Kako ne postoje standardne metode određivanja specifičnog toplinskog kapaciteta za hranu tako je posebno konstruiran uređaj (kalorimetar) za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta. Uređaj se temelji na standardnoj metodi za određivanje cp materijala poput metala, različitih konstrukcijski i ambalažnih materijala. Kalorimetar je modificiran u smislu smjera prijenosa topline između materijala kojem se određuje specifični toplinski kapacitet i medija koji služi kao izvor topline. Metoda određivanja cp kaše od malina sastoji se od uranjanja uzorka, vakumiranog u PVC foliju, u vodu određene temperature i mjerenja te temperature sve do uspostave toplinske ravnoteže. Temperatura uzorka niža je u odnosu na temperaturu vode u kalorimetru. Specifični toplinski kapacitet kaše od malina određen je u temperaturnom intervalu od 35 do 95 °C. Vrijednosti za specifični toplinski kapacitet kaše od malina pokazuju linearni porast s porastom temperature u promatranom temperaturnom intervalu i kreću se u rasponu od 3, 22 do 3, 94 kJ/kg°C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Sandra Budžaki (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mikičić, Fabijan
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mikičić, F. (2011) 'Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\v{c}i\'{c}, Fabijan}, year = {2011}, pages = {41}, keywords = {specifi\v{c}ni toplinski kapacitet, ka\v{s}a od malina, kalorimeter, metoda mije\v{s}anja}, title = {Odre\djivanje specifi\v{c}nog toplinskog kapaciteta ka\v{s}e od malina}, keyword = {specifi\v{c}ni toplinski kapacitet, ka\v{s}a od malina, kalorimeter, metoda mije\v{s}anja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\v{c}i\'{c}, Fabijan}, year = {2011}, pages = {41}, keywords = {specific heat capacity, raspberry puree, calorimetar, mixing method}, title = {Determination of specific heat capacity of raspberry puree}, keyword = {specific heat capacity, raspberry puree, calorimetar, mixing method}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font