Pregled bibliografske jedinice broj: 549808
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od malina, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 549808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše
od malina
(Determination of specific heat capacity of
raspberry puree)
Autori
Mikičić, Fabijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.02
Godina
2011
Stranica
41
Mentor
Budžaki, Sandra
Ključne riječi
specifični toplinski kapacitet ; kaša od malina ; kalorimeter ; metoda miješanja
(specific heat capacity ; raspberry puree ; calorimetar ; mixing method)
Sažetak
Specifični toplinski kapacitet (cp) predstavlja svojstvo materijala koje ovisi o sastavu i temperaturi. U radu je određivan specifični toplinski kapacitet kaše od malina modificiranom metodom miješanja u ovisnosti o temperaturi. Kako ne postoje standardne metode određivanja specifičnog toplinskog kapaciteta za hranu tako je posebno konstruiran uređaj (kalorimetar) za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta. Uređaj se temelji na standardnoj metodi za određivanje cp materijala poput metala, različitih konstrukcijski i ambalažnih materijala. Kalorimetar je modificiran u smislu smjera prijenosa topline između materijala kojem se određuje specifični toplinski kapacitet i medija koji služi kao izvor topline. Metoda određivanja cp kaše od malina sastoji se od uranjanja uzorka, vakumiranog u PVC foliju, u vodu određene temperature i mjerenja te temperature sve do uspostave toplinske ravnoteže. Temperatura uzorka niža je u odnosu na temperaturu vode u kalorimetru. Specifični toplinski kapacitet kaše od malina određen je u temperaturnom intervalu od 35 do 95 °C. Vrijednosti za specifični toplinski kapacitet kaše od malina pokazuju linearni porast s porastom temperature u promatranom temperaturnom intervalu i kreću se u rasponu od 3, 22 do 3, 94 kJ/kg°C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Sandra Budžaki
(mentor)