Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 549802

Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja


Grčević, Đana
Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 549802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja
(Influence of the variations in pressing temperature on the characteristics and quality of linseed oil)

Autori
Grčević, Đana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2011

Stranica
54

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
lan; laneno ulje; hladno prešanje; temperatura
(flaxseed; flaxseed oil; cold pressing; temperature)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja. Sjeme lana uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa hlađenjem glave preše, bez hlađenja i grijanja glave preše, te uz grijanje glave preše uz dvije temperature. S obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete, a najbolje iskorištenje dobiveno je procesom prešanja uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Promjena temperature ima statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata, dok na sastav masnih kiselina lanenog ulja nije utjecala. Indeks boje, te udjel klorofila i karotenoida najveći su kod ulja dobivenog prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Najzastupljeniji lignan u svim uzorcima ulja bio je sekoizolaricirezinol, a najzastupljeniji fenolni spoj siringaldehid. Najveću antioksidacijsku aktivnost imalo je ulje dobiveno prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Škevin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grčević, Đana
Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grčević, Đ. (2011) 'Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gr\v{c}evi\'{c}, \DJana}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {lan, laneno ulje, hladno pre\v{s}anje, temperatura}, title = {Utjecaj promjene temperature pre\v{s}anja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja}, keyword = {lan, laneno ulje, hladno pre\v{s}anje, temperatura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gr\v{c}evi\'{c}, \DJana}, year = {2011}, pages = {54}, keywords = {flaxseed, flaxseed oil, cold pressing, temperature}, title = {Influence of the variations in pressing temperature on the characteristics and quality of linseed oil}, keyword = {flaxseed, flaxseed oil, cold pressing, temperature}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font