Pregled bibliografske jedinice broj: 549802
Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja
Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja, 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 549802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja
(Influence of the variations in pressing temperature on the characteristics and quality of linseed oil)
Autori
Grčević, Đana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2011
Stranica
54
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
lan; laneno ulje; hladno prešanje; temperatura
(flaxseed; flaxseed oil; cold pressing; temperature)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja. Sjeme lana uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa hlađenjem glave preše, bez hlađenja i grijanja glave preše, te uz grijanje glave preše uz dvije temperature. S obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete, a najbolje iskorištenje dobiveno je procesom prešanja uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Promjena temperature ima statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata, dok na sastav masnih kiselina lanenog ulja nije utjecala. Indeks boje, te udjel klorofila i karotenoida najveći su kod ulja dobivenog prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Najzastupljeniji lignan u svim uzorcima ulja bio je sekoizolaricirezinol, a najzastupljeniji fenolni spoj siringaldehid. Najveću antioksidacijsku aktivnost imalo je ulje dobiveno prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)