Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 549781

Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od jagoda


Jakiša, Anita
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od jagoda, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 549781 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od jagoda
(Determination of specific heat capacity of strawberry puree)

Autori
Jakiša, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.12

Godina
2010

Stranica
40

Mentor
Budžaki, Sandra

Ključne riječi
specifični toplinski kapacitet ; kaša od jagoda ; kalorimeter
(specific heat capacity ; strawberry puree ; calorimetar)

Sažetak
Specifični toplinski kapacitet (cp) predstavlja svojstvo materijala koje ovisi o sastavu i temperaturi. U radu je određivan specifični toplinski kapacitet kaše od jagoda modificiranom metodom miješanja u ovisnosti o temperaturi. Kako ne postoje standardne metode određivanja specifičnog toplinskog kapaciteta za hranu tako je posebno konstruiran uređaj (kalorimetar) za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta. Uređaj se temelji na standardnoj metodi za određivanje cp materijala poput metala, različitih konstrukcijski i ambalažnih materijala. Kalorimetar je modificiran u smislu smjera prijenosa topline između materijala kojem se određuje specifični toplinski kapacitet i medija koji služi kao izvor topline. Metoda određivanja cp kaše od jagoda sastoji se od uranjanja uzorka, vakumiranog u PVC foliju, u vodu određene temperature i mjerenja te temperature sve do uspostave toplinske ravnoteže. Temperatura uzorka niža je u odnosu na temperaturu vode u kalorimetru. Specifični toplinski kapacitet kaše od jagoda određen je u temperaturnom intervalu od 35 do 95 °C. Vrijednosti za specifični toplinski kapacitet kaše od jagoda pokazuju linearni porast s porastom temperature u promatranom temperaturnom intervalu i kreću se u rasponu od 3, 1729 do 3, 9131 kJ/kg°C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Sandra Budžaki (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jakiša, Anita
Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od jagoda, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jakiša, A. (2010) 'Određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta kaše od jagoda', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaki\v{s}a, Anita}, year = {2010}, pages = {40}, keywords = {specifi\v{c}ni toplinski kapacitet, ka\v{s}a od jagoda, kalorimeter}, title = {Odre\djivanje specifi\v{c}nog toplinskog kapaciteta ka\v{s}e od jagoda}, keyword = {specifi\v{c}ni toplinski kapacitet, ka\v{s}a od jagoda, kalorimeter}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaki\v{s}a, Anita}, year = {2010}, pages = {40}, keywords = {specific heat capacity, strawberry puree, calorimetar}, title = {Determination of specific heat capacity of strawberry puree}, keyword = {specific heat capacity, strawberry puree, calorimetar}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font