Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 54957

Razina i konkurentske značajke ugostiteljsko-turističke ponude Republike Hrvatske na europskom tržištu


Turkalj, Željko
Razina i konkurentske značajke ugostiteljsko-turističke ponude Republike Hrvatske na europskom tržištu // Sažeci referata XXII. znanstvenog skupa Gospodarstvo Istre i Hrvatske na pragu XXI. stoljeća / Ravlić, Pavao (ur.).
Pula: Znanstveni skup "Susreti na dragom kamenu" Pula, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 54957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razina i konkurentske značajke ugostiteljsko-turističke ponude Republike Hrvatske na europskom tržištu
(The level and competitive characteristics of catering and tourism-industry offer of the Republic of Croatia on the European market)

Autori
Turkalj, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci referata XXII. znanstvenog skupa Gospodarstvo Istre i Hrvatske na pragu XXI. stoljeća / Ravlić, Pavao - Pula : Znanstveni skup "Susreti na dragom kamenu" Pula, 2000

Skup
XXII. znanstveni skup Gospodarstvo Istre i Hrvatske na pragu XXI. stoljeća

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ugostiteljsko-turistička ponuda; globalizacija; ugostiteljski objekti; oprema; konkurentske značajke
(catering tourism-industry offer; globalization; catering facilities; equipment; competitive characteristics)

Sažetak
Na izmaku ovog i napragu novoga stoljeća i tisućljeća, turizam je višestruko uključen u složene procese globalizacije, pa oni nesumnjivo predstavljaju njegov najrelevantniji tržišni okvir. U takvim uvjetima Europski turizam je još uvijek dominantan u svjetskim razmjerima i svi su izgledi da to ostane i u sagledivoj budućnosti, mada su zahtjevi različitih segmenata potrošača bitno promijenjeni. U takvim promijenjenim uvjetima očekivanja i potrebe raznih demografskih segmenata što ih opslužuju ugostiteljski subjekti vrlo su zahtjevni i nužno je kontinuirano prilagođavanje razine i konkurentskih značajki potrebama i željama potrošača. Razdoblje tijekom proteklih deset godina rata i poratnog razdoblja bilo je vrijeme preživljavanja i u cjelini uzevši degeneracije konkurentskih značajki hotelsko-turističkog proizvoda Republike Hrvatske. Teški gospodarski uvjeti u zemlji i nestabilno međunarodno okružje, te nezavršen proces privatizacije i nedostatak titulara vlasništva nisu stvarali povoljnu poduzentičku klimu, te se danas nakon deset godina od stvarnog početka krize hrvatskog turističkog proizvoda, mora konstatirati kako njegove značajke u suvremenim uvjetima nisu u stanju izdržati tržišnu utakmicu u globalizacijom zaoštrenim konkurentskim odnosima. Čak i razmjerno gruba analiza i komparacija nekih kvalitativnih obilježja hrvatskog hotelskog proizvoda pokazuje da je "ukupna vrijednost za novac" u nepovoljnom odnosu prema objektivnim zahtjevima suvremenog gosta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
010001

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Željko Turkalj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Turkalj, Željko
Razina i konkurentske značajke ugostiteljsko-turističke ponude Republike Hrvatske na europskom tržištu // Sažeci referata XXII. znanstvenog skupa Gospodarstvo Istre i Hrvatske na pragu XXI. stoljeća / Ravlić, Pavao (ur.).
Pula: Znanstveni skup "Susreti na dragom kamenu" Pula, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Turkalj, Ž. (2000) Razina i konkurentske značajke ugostiteljsko-turističke ponude Republike Hrvatske na europskom tržištu. U: Ravlić, P. (ur.)Sažeci referata XXII. znanstvenog skupa Gospodarstvo Istre i Hrvatske na pragu XXI. stoljeća.
@article{article, author = {Turkalj, \v{Z}eljko}, editor = {Ravli\'{c}, P.}, year = {2000}, pages = {13}, keywords = {ugostiteljsko-turisti\v{c}ka ponuda, globalizacija, ugostiteljski objekti, oprema, konkurentske zna\v{c}ajke}, title = {Razina i konkurentske zna\v{c}ajke ugostiteljsko-turisti\v{c}ke ponude Republike Hrvatske na europskom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {ugostiteljsko-turisti\v{c}ka ponuda, globalizacija, ugostiteljski objekti, oprema, konkurentske zna\v{c}ajke}, publisher = {Znanstveni skup and \#34;Susreti na dragom kamenu and \#34; Pula}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Turkalj, \v{Z}eljko}, editor = {Ravli\'{c}, P.}, year = {2000}, pages = {13}, keywords = {catering tourism-industry offer, globalization, catering facilities, equipment, competitive characteristics}, title = {The level and competitive characteristics of catering and tourism-industry offer of the Republic of Croatia on the European market}, keyword = {catering tourism-industry offer, globalization, catering facilities, equipment, competitive characteristics}, publisher = {Znanstveni skup and \#34;Susreti na dragom kamenu and \#34; Pula}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font