Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 54908

Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca


Zrinšćak, Stanko
Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca, 1999., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 54908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca
(The influence of of filtration procedure on quality and economy production of graševina and traminac wines)

Autori
Zrinšćak, Stanko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.06

Godina
1999

Stranica
109

Mentor
Lovrić, Tomislav

Ključne riječi
bijelo vino; klasična filtracija; ultrafiltracija; kakvoća vina; ekonomska opravdanost ultrafiltracije
(white wine; classic filtration; ultrafiltration; quality of wine; cost effectiveness)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih postupaka bistrenja i filtracije na kvalitetu bijelih vina, s obzirom na ekonomičnost različitih postupaka. Istraživanja su provedena u industrijskim razmjerima, podruma PPK Kutjevo, s bijelim vinima s kontroliranim podrijetlom: Graševina, najraširenija sorta kontinentalne Hrvatske i Traminac, aromatična sorta kod koje se najlakše mogu utvrditi najmanji gubici aromatskih sastojaka. Da bi rezultati bili potpuniji korištene su varijante suhih vina i vina s ostatkom neprovrelog šećera. Za istraživanje je korišten Romicon WF 2/4 i naplavni filter Velo sa vertikalnim sitima. Rezultati istraživanja pokazuju da su vina bistrena klasičnim postupkom bolje ocijenjena od vina koja su bistrena postupcima ultrafiltracije. Troškovi bistrenja suprotno tome manji su ako se primjeni postupak nego kod klasičnog postupka. Zbog toga je važno procijeniti kako i kada primijeniti postupak ultrafiltracije kako bi vina imala minimalne gubitke aromatskih sastojaka, jer jedino tako možemo smanjiti troškove bistrenja i filtracije, a sačuvati kvalitetu vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Lovrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zrinšćak, Stanko
Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca, 1999., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zrinšćak, S. (1999) 'Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrin\v{s}\'{c}ak, Stanko}, year = {1999}, pages = {109}, keywords = {bijelo vino, klasi\v{c}na filtracija, ultrafiltracija, kakvo\'{c}a vina, ekonomska opravdanost ultrafiltracije}, title = {Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomi\v{c}nost vina gra\v{s}evine i traminca}, keyword = {bijelo vino, klasi\v{c}na filtracija, ultrafiltracija, kakvo\'{c}a vina, ekonomska opravdanost ultrafiltracije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zrin\v{s}\'{c}ak, Stanko}, year = {1999}, pages = {109}, keywords = {white wine, classic filtration, ultrafiltration, quality of wine, cost effectiveness}, title = {The influence of of filtration procedure on quality and economy production of gra\v{s}evina and traminac wines}, keyword = {white wine, classic filtration, ultrafiltration, quality of wine, cost effectiveness}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font