Pregled bibliografske jedinice broj: 54908
Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca
Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca, 1999., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 54908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca
(The influence of of filtration procedure on quality and economy production of graševina and traminac wines)
Autori
Zrinšćak, Stanko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.06
Godina
1999
Stranica
109
Mentor
Lovrić, Tomislav
Ključne riječi
bijelo vino; klasična filtracija; ultrafiltracija; kakvoća vina; ekonomska opravdanost ultrafiltracije
(white wine; classic filtration; ultrafiltration; quality of wine; cost effectiveness)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih postupaka bistrenja i filtracije na kvalitetu bijelih vina, s obzirom na ekonomičnost različitih postupaka. Istraživanja su provedena u industrijskim razmjerima, podruma PPK Kutjevo, s bijelim vinima s kontroliranim podrijetlom: Graševina, najraširenija sorta kontinentalne Hrvatske i Traminac, aromatična sorta kod koje se najlakše mogu utvrditi najmanji gubici aromatskih sastojaka. Da bi rezultati bili potpuniji korištene su varijante suhih vina i vina s ostatkom neprovrelog šećera. Za istraživanje je korišten Romicon WF 2/4 i naplavni filter Velo sa vertikalnim sitima. Rezultati istraživanja pokazuju da su vina bistrena klasičnim postupkom bolje ocijenjena od vina koja su bistrena postupcima ultrafiltracije. Troškovi bistrenja suprotno tome manji su ako se primjeni postupak nego kod klasičnog postupka. Zbog toga je važno procijeniti kako i kada primijeniti postupak ultrafiltracije kako bi vina imala minimalne gubitke aromatskih sastojaka, jer jedino tako možemo smanjiti troškove bistrenja i filtracije, a sačuvati kvalitetu vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058505
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Lovrić
(mentor)