Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548570

UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.)


Belko, Dubravko
UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagrebu


CROSBI ID: 548570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.)
(THE INFLUENCE OF FERTILIZATION ON BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN SWEET POTATO (Ipomoea batatas L.))

Autori
Belko, Dubravko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagrebu

Datum
17.09

Godina
2010

Stranica
46

Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana

Ključne riječi
batat; flavonoidi; ORAC metoda; polifenolni spojevi
(flavonoids; ORAC assay; polyphenols; sweet potato)

Sažetak
Batat je visoko energetska kultura (puno škroba, malo šećera) bogat prehrambenim vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima, kao što su polifenoli, tokoferoli i β-karoten. Korijen batata koristi se kao hrana i kao industrijski izvor škroba, dočim su listovi u velikoj mjeri zanemareni, izuzev korištenja kao stočne hrane. U radu je ispitan utjecaj mineralnih gnojiva s različitim omjerom dušika i kalija (1:2, 5 i 1:5) te dodatak Zeolita i Fitolife-a na udio ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet u polifenolnim ekstraktima korijena i listova kultivara batata sorte Bat 1. U uzorcima lista također je određen sastav i udjel flavonoida pomoću HPLC-a. U listu je utvrđen značajno veći udjel ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet nego u korijenu. Mineralna gnojiva i dodaci utječu na povećanje udjela polifenola u korijenu, dok za list značajna razlika nije utvrđena. Od flavonoida u listovima su identificirani miricetin, kvercetin, apigenin i kamferol. U oba pokusa utvrđen je značajan porast ukupnih flavonoida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2136 - Vrednovanje tehnologija uzgoja suptropskih kultura batata i jama
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Belko, Dubravko
UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagrebu
Belko, D. (2010) 'UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagrebu.
@phdthesis{phdthesis, author = {Belko, Dubravko}, year = {2010}, pages = {46}, keywords = {batat, flavonoidi, ORAC metoda, polifenolni spojevi}, title = {UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLO\v{S}KI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.)}, keyword = {batat, flavonoidi, ORAC metoda, polifenolni spojevi}, publisherplace = {Zagrebu} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Belko, Dubravko}, year = {2010}, pages = {46}, keywords = {flavonoids, ORAC assay, polyphenols, sweet potato}, title = {THE INFLUENCE OF FERTILIZATION ON BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN SWEET POTATO (Ipomoea batatas L.)}, keyword = {flavonoids, ORAC assay, polyphenols, sweet potato}, publisherplace = {Zagrebu} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font