Pregled bibliografske jedinice broj: 548570
UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.)
UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.), 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagrebu
CROSBI ID: 548570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.)
(THE INFLUENCE OF FERTILIZATION ON BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN SWEET POTATO (Ipomoea batatas L.))
Autori
Belko, Dubravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagrebu
Datum
17.09
Godina
2010
Stranica
46
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Ključne riječi
batat; flavonoidi; ORAC metoda; polifenolni spojevi
(flavonoids; ORAC assay; polyphenols; sweet potato)
Sažetak
Batat je visoko energetska kultura (puno škroba, malo šećera) bogat prehrambenim vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima, kao što su polifenoli, tokoferoli i β-karoten. Korijen batata koristi se kao hrana i kao industrijski izvor škroba, dočim su listovi u velikoj mjeri zanemareni, izuzev korištenja kao stočne hrane. U radu je ispitan utjecaj mineralnih gnojiva s različitim omjerom dušika i kalija (1:2, 5 i 1:5) te dodatak Zeolita i Fitolife-a na udio ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet u polifenolnim ekstraktima korijena i listova kultivara batata sorte Bat 1. U uzorcima lista također je određen sastav i udjel flavonoida pomoću HPLC-a. U listu je utvrđen značajno veći udjel ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet nego u korijenu. Mineralna gnojiva i dodaci utječu na povećanje udjela polifenola u korijenu, dok za list značajna razlika nije utvrđena. Od flavonoida u listovima su identificirani miricetin, kvercetin, apigenin i kamferol. U oba pokusa utvrđen je značajan porast ukupnih flavonoida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2136 - Vrednovanje tehnologija uzgoja suptropskih kultura batata i jama
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Radojčić Redovniković
(mentor)