Pregled bibliografske jedinice broj: 548502
Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha
Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakulet, Zagreb
CROSBI ID: 548502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha
(Nutrition and energetic properties of walnut kernel and shell)
Autori
Mrkšić, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakulet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.11
Godina
2011
Stranica
53
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
Orah; nutritivni sastav; energetski sastav; biomasa
(Walnut; nutritional composition; the composition of energy; biomass)
Sažetak
Plod oraha sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra oraha dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod te predstavlja vrlo korisnu biomasu. Danas se korištenje biomase za proizvodnju energije provodi uvažavajući načelo održivog razvitka. Upotrebljava se isključivo drvna masa koja je nastala kao sporedni proizvod ili otpad u šumarstvu i drvnoj industriji, odnosno višak slame i drugi poljoprivredni ostaci koji se ne mogu više iskoristiti. Takva biomasa upotrebljava se kao gorivo u postrojenjima za proizvodnju električne i toplinske energije ili se prerađuje u plinovita i tekuća goriva za korištenje u prometu i kućanstvima. Orah je voćka koja daje dvije vrste biomase godišnje i to jedan u obliku prirasta orezane drvne biomase. Drugi puta su to plodovi oraha koji su vrlo cijenjeni, hranjivi i traženo voće na domaćem i stranom tržištu, odnosno njihova ljuska. Ipak proizvodnja oraha u Republici Hrvatskoj je mala i podmiruje tek oko 5% domaćih potreba, pa je Hrvatska prisiljena uvoziti velike količine oraha iz inozemstva, uglavnom iz Kalifornije. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi nutritivni sastav jezgre i energetski potencijal ljuske oraha. U tu svrhu će se istražiti fizikalne karakteristike ploda, kemijske karakteristike jezgre i energetske ljuske oraha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780703-0698 - Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije (Krička, Tajana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Matin
(mentor)