Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548502

Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha


Mrkšić, Jasmina
Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakulet, Zagreb


CROSBI ID: 548502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha
(Nutrition and energetic properties of walnut kernel and shell)

Autori
Mrkšić, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakulet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.11

Godina
2011

Stranica
53

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Orah; nutritivni sastav; energetski sastav; biomasa
(Walnut; nutritional composition; the composition of energy; biomass)

Sažetak
Plod oraha sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra oraha dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod te predstavlja vrlo korisnu biomasu. Danas se korištenje biomase za proizvodnju energije provodi uvažavajući načelo održivog razvitka. Upotrebljava se isključivo drvna masa koja je nastala kao sporedni proizvod ili otpad u šumarstvu i drvnoj industriji, odnosno višak slame i drugi poljoprivredni ostaci koji se ne mogu više iskoristiti. Takva biomasa upotrebljava se kao gorivo u postrojenjima za proizvodnju električne i toplinske energije ili se prerađuje u plinovita i tekuća goriva za korištenje u prometu i kućanstvima. Orah je voćka koja daje dvije vrste biomase godišnje i to jedan u obliku prirasta orezane drvne biomase. Drugi puta su to plodovi oraha koji su vrlo cijenjeni, hranjivi i traženo voće na domaćem i stranom tržištu, odnosno njihova ljuska. Ipak proizvodnja oraha u Republici Hrvatskoj je mala i podmiruje tek oko 5% domaćih potreba, pa je Hrvatska prisiljena uvoziti velike količine oraha iz inozemstva, uglavnom iz Kalifornije. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi nutritivni sastav jezgre i energetski potencijal ljuske oraha. U tu svrhu će se istražiti fizikalne karakteristike ploda, kemijske karakteristike jezgre i energetske ljuske oraha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780703-0698 - Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije (Krička, Tajana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mrkšić, Jasmina
Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakulet, Zagreb
Mrkšić, J. (2011) 'Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakulet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrk\v{s}i\'{c}, Jasmina}, year = {2011}, pages = {53}, keywords = {Orah, nutritivni sastav, energetski sastav, biomasa}, title = {Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha}, keyword = {Orah, nutritivni sastav, energetski sastav, biomasa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrk\v{s}i\'{c}, Jasmina}, year = {2011}, pages = {53}, keywords = {Walnut, nutritional composition, the composition of energy, biomass}, title = {Nutrition and energetic properties of walnut kernel and shell}, keyword = {Walnut, nutritional composition, the composition of energy, biomass}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font