Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548266

OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE POLIFENOLA IZ BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.) MIKROVALNIM ZRAČENJEM


Nikola Zima
OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE POLIFENOLA IZ BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.) MIKROVALNIM ZRAČENJEM, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 548266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE POLIFENOLA IZ BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.) MIKROVALNIM ZRAČENJEM
(OPTIMIZED MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION OF TOTAL PHENOLICS FROM BROCCOLI (BRASSICA OLERACEA VAR. BOTRYTIS L.) AND ITS ANTIOXIDANT ACTIVITY)

Autori
Nikola Zima

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2011

Stranica
37

Mentor
Ivana Radojčić Redovniković

Ključne riječi
polifenoli; antioksidacijski kapacitet; ORAC; brokula; mikrovalno zračenje; metodom odzivnih površina
(broccoli; ORAC; polyphenols; microwave-assisted extraction; response surface methodology)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara ekstrakcije potpomognute mikrovalnim zračenjem (temperatura, vrijeme, otapalo i snaga) na sadržaj polifenolnih tvari i antioksidacijski kapacitet ekstrakata brokule te odrediti optimalne uvjeta navedenih procesnih parametara metodom odzivnih površina. Određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije polifenolnih spojeva iz brokule: temperatura 71, 73 °C, snaga 160, 76 w, volumni udio metanola u vodenoj otopini metanola 71, 73 %, v/v te vrijeme 16, 55 minuta. Pri navedenim uvjetima izračunato je da bi se mogao ostvariti maksimalni prinos ukupnih polifenola iz brokule od 21, 44 mgGAE gs.t.-1 te antioksidacijski kapacitet ekstrakta brokule od 177, 107 µmol trolox ekvivalenta g-1 s.t.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Nikola Zima
OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE POLIFENOLA IZ BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.) MIKROVALNIM ZRAČENJEM, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nikola Zima (2011) 'OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE POLIFENOLA IZ BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.) MIKROVALNIM ZRAČENJEM', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {polifenoli, antioksidacijski kapacitet, ORAC, brokula, mikrovalno zra\v{c}enje, metodom odzivnih povr\v{s}ina}, title = {OPTIMIRANJE METODE EKSTRAKCIJE POLIFENOLA IZ BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.) MIKROVALNIM ZRA\v{C}ENJEM}, keyword = {polifenoli, antioksidacijski kapacitet, ORAC, brokula, mikrovalno zra\v{c}enje, metodom odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {broccoli, ORAC, polyphenols, microwave-assisted extraction, response surface methodology}, title = {OPTIMIZED MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION OF TOTAL PHENOLICS FROM BROCCOLI (BRASSICA OLERACEA VAR. BOTRYTIS L.) AND ITS ANTIOXIDANT ACTIVITY}, keyword = {broccoli, ORAC, polyphenols, microwave-assisted extraction, response surface methodology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font