Pregled bibliografske jedinice broj: 54795
Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju
Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju // Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan ; (ur.).
Split: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 54795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju
(Determination of Polyphenols in the "Plavac mali" Wine by High-performance Liquid Chromarographic (HPLC) with UV-Diode Array Detector)
Autori
Gracin, Leo ; Pajkin Tučkar, Dubravka ; Delonga, Karmela ; Lovrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
/ Maleš, Petar ; Maceljski, Milan ; - Split : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000
Skup
Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 29.03.2000. - 30.03.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Plavac mali; polifenoli; HPLC; ekstrakcija na čvrstoj fazi
(Plavac mali wine; polyphenols; HPLC; solid-phase extraction)
Sažetak
Polifenolni spojevi u vinima važni su radi utjecaja na senzorna svojstva (gorčinu, oporost i boju). Njihov je sastav i međusobni odnos određen sortom grožđa [1], ali utjecaj imaju i uvjeti uzgoja te godina berbe. Iz tog razloga spadaju u spojeve koji mogu poslužiti za identifikaciju vina. Neki polifenoli imaju značajan pozitivan utjecaj na bolesti kardiovaskularnog sustava, te antikancerogeno djelovanje.
Za njihovo određivanje moguće je primjeniti različite kemijske i instrumentalne metode, među kojima važno mjesto pripada tekućinskoj kromatografiji.
U ovom su radu u vinima Plavac mali s položaja Dingač (vinarija Grgić vina, Trstenik) analizirani polifenolni spojevi visokotlačnom tekućinskom kromatografijom, uz prethodnu ekstrakciju na čvrstoj fazi (C18 i SAX) [2]. Reverzno faznom tekućinskom kromatografijom (RPLC, C18) s pokretnom fazom acetonitril-voda-octena kiselina razdvojeni su i identificirani slijedeći spojevi: vanilinska, kava, siringinska, p-kumarna i ferulična kiselina (derivati hidroksicimetne kiseline), galna kiselina (derivat hidroksibenzojeve), katehin, epikatehin (flavan.3-oli) i vanilin. Identifikacija i kvantifikacija provedena je pomoću vanjskog standarda, a potvrda strukture razdvojenih spojeva UV-spektrima (UV-Diode Array detekcija).
Određivanje polifenolnih spojeva u vinu Plavac mali početak je poboljšanja poznavanja autohtonih hrvatskih sorti u cilju poboljšanja kakvoće vina i nadzora na tržištu vina.
Izvorni jezik
Hrvatski