Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 54795

Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju


Gracin, Leo; Pajkin Tučkar, Dubravka; Delonga, Karmela; Lovrić, Tomislav
Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju // Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan ; (ur.).
Split: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 54795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju
(Determination of Polyphenols in the "Plavac mali" Wine by High-performance Liquid Chromarographic (HPLC) with UV-Diode Array Detector)

Autori
Gracin, Leo ; Pajkin Tučkar, Dubravka ; Delonga, Karmela ; Lovrić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan ; - Split : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000

Skup
Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 29.03.2000. - 30.03.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Plavac mali; polifenoli; HPLC; ekstrakcija na čvrstoj fazi
(Plavac mali wine; polyphenols; HPLC; solid-phase extraction)

Sažetak
Polifenolni spojevi u vinima važni su radi utjecaja na senzorna svojstva (gorčinu, oporost i boju). Njihov je sastav i međusobni odnos određen sortom grožđa [1], ali utjecaj imaju i uvjeti uzgoja te godina berbe. Iz tog razloga spadaju u spojeve koji mogu poslužiti za identifikaciju vina. Neki polifenoli imaju značajan pozitivan utjecaj na bolesti kardiovaskularnog sustava, te antikancerogeno djelovanje. Za njihovo određivanje moguće je primjeniti različite kemijske i instrumentalne metode, među kojima važno mjesto pripada tekućinskoj kromatografiji. U ovom su radu u vinima Plavac mali s položaja Dingač (vinarija Grgić vina, Trstenik) analizirani polifenolni spojevi visokotlačnom tekućinskom kromatografijom, uz prethodnu ekstrakciju na čvrstoj fazi (C18 i SAX) [2]. Reverzno faznom tekućinskom kromatografijom (RPLC, C18) s pokretnom fazom acetonitril-voda-octena kiselina razdvojeni su i identificirani slijedeći spojevi: vanilinska, kava, siringinska, p-kumarna i ferulična kiselina (derivati hidroksicimetne kiseline), galna kiselina (derivat hidroksibenzojeve), katehin, epikatehin (flavan.3-oli) i vanilin. Identifikacija i kvantifikacija provedena je pomoću vanjskog standarda, a potvrda strukture razdvojenih spojeva UV-spektrima (UV-Diode Array detekcija). Određivanje polifenolnih spojeva u vinu Plavac mali početak je poboljšanja poznavanja autohtonih hrvatskih sorti u cilju poboljšanja kakvoće vina i nadzora na tržištu vina.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karmela Delonga (autor)

Avatar Url Leo Gracin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gracin, Leo; Pajkin Tučkar, Dubravka; Delonga, Karmela; Lovrić, Tomislav
Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju // Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan ; (ur.).
Split: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Gracin, L., Pajkin Tučkar, D., Delonga, K. & Lovrić, T. (2000) Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju. U: Maleš, P., Maceljski, M. & (ur.)Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu.
@article{article, author = {Gracin, Leo and Pajkin Tu\v{c}kar, Dubravka and Delonga, Karmela and Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {2000}, pages = {24}, keywords = {Plavac mali, polifenoli, HPLC, ekstrakcija na \v{c}vrstoj fazi}, title = {Polifenolni spojevi vina Plavac mali odre\djeni visokodjelotvornom teku\'{c}inskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju}, keyword = {Plavac mali, polifenoli, HPLC, ekstrakcija na \v{c}vrstoj fazi}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gracin, Leo and Pajkin Tu\v{c}kar, Dubravka and Delonga, Karmela and Lovri\'{c}, Tomislav}, year = {2000}, pages = {24}, keywords = {Plavac mali wine, polyphenols, HPLC, solid-phase extraction}, title = {Determination of Polyphenols in the and \#34;Plavac mali and \#34; Wine by High-performance Liquid Chromarographic (HPLC) with UV-Diode Array Detector}, keyword = {Plavac mali wine, polyphenols, HPLC, solid-phase extraction}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font