Pregled bibliografske jedinice broj: 546660
Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije
Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije // XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 546660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije
(Analysis of chocolate constituents by high performance liquid chromatography and infrared spectroscopy)
Autori
Đuza, Kristina ; Allegretti-Živčić, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka
/ Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011
ISBN
978-953-6894-42-0
Skup
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.02.2011. - 16.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
čokolada; teobromin; kofein; vanilin; HPLC; FTIR; ATR
(chocolate; theobromine; caffeine; vanillin; HPLC; FTIR; ATR)
Sažetak
Istraživanja u području kvalitete hrane često se temelje na zemljopisnom položaju proizvodnje sirovina. Međutim, na primjeru industrije za proizvodnju čokolade pokazano je da je kvaliteta blisko povezana s mjestom proizvodnje čokolade, mnogo više nego s izvorom sirovina [1]. Poznato je da se konzumacija čokolade povezuje s osjećajem radosti i zadovoljstva te se popularno smatra stimulansom, relaksansom, afrodizijakom, tonikom, pa čak i antidepresivom. Proizvodi se od kakaove mase, kakaovog maslaca i dodanog šećera te mlijeka i masti, ovisno o vrsti čokolade [2]. Zbog moguće pojave ovisnosti o konzumaciji čokolade, od stalnog je interesa istraživanje i uspoređivanje sastava različitih vrsta čokolade, posebice u odnosu na moguće adiktivne supstancije kao što su primjerice kofein i teobromin. Istraživana je primjena niza metoda, tehnika i njihovih modifikacija za analizu sastojaka čokolade [3], [4]. U ovom radu uspoređen je niz tržišnih primjeraka čokolade domaćeg proizvođača s različitim deklariranim sadržajem kakaoa. Kvantitativno je određen sadržaj teobromina, kofeina i vanilina pomoću metode HPLC uz detekciju u UV/VIS dijelu spektra. Snimljeni su FTIR spektri uzoraka te infracrveni spektri uz primjenu ATR. Spektri su asignirani, uspoređeni međusobno i promatrani u odnosu na prikupljene podatke kvantitativne analize.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)
119-1191342-2959 - Spektroskopska analiza nezasićenih sustava i spojeva metala (Miljanić, Snežana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Vlasta Allegretti-Živčić
(autor)