Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 546660

Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije


Đuza, Kristina; Allegretti-Živčić, Vlasta
Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije // XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 546660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije
(Analysis of chocolate constituents by high performance liquid chromatography and infrared spectroscopy)

Autori
Đuza, Kristina ; Allegretti-Živčić, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011

ISBN
978-953-6894-42-0

Skup
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.02.2011. - 16.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
čokolada; teobromin; kofein; vanilin; HPLC; FTIR; ATR
(chocolate; theobromine; caffeine; vanillin; HPLC; FTIR; ATR)

Sažetak
Istraživanja u području kvalitete hrane često se temelje na zemljopisnom položaju proizvodnje sirovina. Međutim, na primjeru industrije za proizvodnju čokolade pokazano je da je kvaliteta blisko povezana s mjestom proizvodnje čokolade, mnogo više nego s izvorom sirovina [1]. Poznato je da se konzumacija čokolade povezuje s osjećajem radosti i zadovoljstva te se popularno smatra stimulansom, relaksansom, afrodizijakom, tonikom, pa čak i antidepresivom. Proizvodi se od kakaove mase, kakaovog maslaca i dodanog šećera te mlijeka i masti, ovisno o vrsti čokolade [2]. Zbog moguće pojave ovisnosti o konzumaciji čokolade, od stalnog je interesa istraživanje i uspoređivanje sastava različitih vrsta čokolade, posebice u odnosu na moguće adiktivne supstancije kao što su primjerice kofein i teobromin. Istraživana je primjena niza metoda, tehnika i njihovih modifikacija za analizu sastojaka čokolade [3], [4]. U ovom radu uspoređen je niz tržišnih primjeraka čokolade domaćeg proizvođača s različitim deklariranim sadržajem kakaoa. Kvantitativno je određen sadržaj teobromina, kofeina i vanilina pomoću metode HPLC uz detekciju u UV/VIS dijelu spektra. Snimljeni su FTIR spektri uzoraka te infracrveni spektri uz primjenu ATR. Spektri su asignirani, uspoređeni međusobno i promatrani u odnosu na prikupljene podatke kvantitativne analize.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)
119-1191342-2959 - Spektroskopska analiza nezasićenih sustava i spojeva metala (Miljanić, Snežana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Đuza, Kristina; Allegretti-Živčić, Vlasta
Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije // XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Đuza, K. & Allegretti-Živčić, V. (2011) Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije. U: Tomašić, V. & Maduna Valkaj, K. (ur.)XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka.
@article{article, author = {\DJuza, Kristina and Allegretti-\v{Z}iv\v{c}i\'{c}, Vlasta}, year = {2011}, pages = {144}, keywords = {\v{c}okolada, teobromin, kofein, vanilin, HPLC, FTIR, ATR}, isbn = {978-953-6894-42-0}, title = {Analiza sastojaka \v{c}okolade pomo\'{c}u visokodjelotvorne teku\'{c}inske kromatografije i infracrvene spektroskopije}, keyword = {\v{c}okolada, teobromin, kofein, vanilin, HPLC, FTIR, ATR}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\DJuza, Kristina and Allegretti-\v{Z}iv\v{c}i\'{c}, Vlasta}, year = {2011}, pages = {144}, keywords = {chocolate, theobromine, caffeine, vanillin, HPLC, FTIR, ATR}, isbn = {978-953-6894-42-0}, title = {Analysis of chocolate constituents by high performance liquid chromatography and infrared spectroscopy}, keyword = {chocolate, theobromine, caffeine, vanillin, HPLC, FTIR, ATR}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font