Pregled bibliografske jedinice broj: 546630
Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom
Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom, 2011., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 546630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom
(Analysis of constituents of blackberry wine by vibrational spectroscopy and high-performance liquid chromatography)
Autori
Kuže, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2011
Stranica
55
Mentor
Rončević, Sanda i Allegretti Živčić, Vlasta
Neposredni voditelj
Allegretti Živčić, Vlasta
Ključne riječi
etanol; HPLC; kvercetin; metoda dodatka standarda; metoda vanjskog standarda; UV/VIS spektrofotometrija; vibracijska spektroskopija
(ethanol; external standard method; HPLC; standard addition method; quercetine; vibrational spectroscopy; UV/VIS spectrophotometry)
Sažetak
Analizirana su dva sastojka kupinovog vina, etanol, kao jedan od osnovnih sastojaka alkoholnih pića, i kvercetin, kao predstavnik brojnih flavonoida prisutnih u tamnim vinima. Analizirani uzorak kupinovog vina dostupan je na domaćem tržištu. Za analizu su korištene neke metode vibracijske spektroskopije (ATR, NIR i Raman), visokodjelotvorna tekućinska kromatografija i UV/VIS spektrofotometrija. Tehnikama vibracijske spektroskopije određen je sadržaj etanola u kupinovom vinu te su dobiveni rezultati uspoređeni s deklariranim sadržajem etanola na naljepnici proizvoda. Za određivanje sadržaja etanola primijenjena je i metoda vanjskog standarda. Kvercetin je analiziran metodama vibracijske spektroskopije. Nadalje, pokušana je modifikacija HPLC metoda u svrhu smanjivanja vremena analize za određivanje sadržaja kvercetina u uzorku kupinovog vina. UV/VIS spektrofotometrijom uz pomoć metode dodatka standarda određen je sadržaj kvercetina u kupinovom vinu te su rezultati uspoređeni s podacima poznatima iz literature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)
119-1191342-2959 - Spektroskopska analiza nezasićenih sustava i spojeva metala (Miljanić, Snežana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb