Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 546630

Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom


Kuže, Ivan
Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom, 2011., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 546630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom
(Analysis of constituents of blackberry wine by vibrational spectroscopy and high-performance liquid chromatography)

Autori
Kuže, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2011

Stranica
55

Mentor
Rončević, Sanda i Allegretti Živčić, Vlasta

Neposredni voditelj
Allegretti Živčić, Vlasta

Ključne riječi
etanol; HPLC; kvercetin; metoda dodatka standarda; metoda vanjskog standarda; UV/VIS spektrofotometrija; vibracijska spektroskopija
(ethanol; external standard method; HPLC; standard addition method; quercetine; vibrational spectroscopy; UV/VIS spectrophotometry)

Sažetak
Analizirana su dva sastojka kupinovog vina, etanol, kao jedan od osnovnih sastojaka alkoholnih pića, i kvercetin, kao predstavnik brojnih flavonoida prisutnih u tamnim vinima. Analizirani uzorak kupinovog vina dostupan je na domaćem tržištu. Za analizu su korištene neke metode vibracijske spektroskopije (ATR, NIR i Raman), visokodjelotvorna tekućinska kromatografija i UV/VIS spektrofotometrija. Tehnikama vibracijske spektroskopije određen je sadržaj etanola u kupinovom vinu te su dobiveni rezultati uspoređeni s deklariranim sadržajem etanola na naljepnici proizvoda. Za određivanje sadržaja etanola primijenjena je i metoda vanjskog standarda. Kvercetin je analiziran metodama vibracijske spektroskopije. Nadalje, pokušana je modifikacija HPLC metoda u svrhu smanjivanja vremena analize za određivanje sadržaja kvercetina u uzorku kupinovog vina. UV/VIS spektrofotometrijom uz pomoć metode dodatka standarda određen je sadržaj kvercetina u kupinovom vinu te su rezultati uspoređeni s podacima poznatima iz literature.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)
119-1191342-2959 - Spektroskopska analiza nezasićenih sustava i spojeva metala (Miljanić, Snežana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kuže, Ivan
Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom, 2011., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Kuže, I. (2011) 'Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{z}e, Ivan}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {etanol, HPLC, kvercetin, metoda dodatka standarda, metoda vanjskog standarda, UV/VIS spektrofotometrija, vibracijska spektroskopija}, title = {Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom teku\'{c}inskom kromatografijom}, keyword = {etanol, HPLC, kvercetin, metoda dodatka standarda, metoda vanjskog standarda, UV/VIS spektrofotometrija, vibracijska spektroskopija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{z}e, Ivan}, year = {2011}, pages = {55}, keywords = {ethanol, external standard method, HPLC, standard addition method, quercetine, vibrational spectroscopy, UV/VIS spectrophotometry}, title = {Analysis of constituents of blackberry wine by vibrational spectroscopy and high-performance liquid chromatography}, keyword = {ethanol, external standard method, HPLC, standard addition method, quercetine, vibrational spectroscopy, UV/VIS spectrophotometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font