Pregled bibliografske jedinice broj: 546512
Višegodišnji rezultati istraživanja senzoričkih osobina plodova trinaest sorata jabuka uzgajanih na pokusnom dobru Gačnik-Maribor
Višegodišnji rezultati istraživanja senzoričkih osobina plodova trinaest sorata jabuka uzgajanih na pokusnom dobru Gačnik-Maribor // Proceedings. 46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture. Opatija. Croatia
Opatija, Hrvatska, 2011. str. 1083-1085 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 546512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Višegodišnji rezultati istraživanja senzoričkih osobina plodova trinaest sorata jabuka uzgajanih na pokusnom dobru Gačnik-Maribor
(Longterm research results of fruit sensory properties of thirteen apple varieties grown on the experimental siteGačnik- Maribor)
Autori
Vogrin, Andrej ; Unuk, Tatjana ; Čmelik, Zlatko ; Tojnko, Stanislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings. 46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture. Opatija. Croatia
/ - , 2011, 1083-1085
Skup
46.Hrvatski i 6. Međunarodni Simpozij Agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jabuka; senzoričko ocjenjivanje; vanjski i unutarnji parametri kakvoće ploda
(apple; sensory evaluation; external and internal fruit characteristics)
Sažetak
Na Fakulteti za kmetistvo in biosistemske vede Univerze u Mariboru svake godine organiziramo senzoričko ocjenjivanje različnih sorti jabuke. Tako smo u razdoblju od 1998. do 2009. godine sa studentima starim 20-25 godina obavili ocjenjivanje plodova 13 sorata jabuke. Ocjenjivali smo vanjski izgled plodova: oblik, veličinu i boju. Od unutarnjih svojstava ocjenjivali smo: čvrstoću, teksturu i sočnost, te okus mesa ploda, odnos šećera i kiselina, aromu i punoću. Prema vanjskim parametrima najbolje ocjene dobili su krupni plodovi crvene boje kožice, a najslabije sitni slabo obojeni plodovi. Prema unutrašnjim svojstvima najbolje su bili ocjenjeni čvrsti i sočni plodovi s izraženom aromom i kiselo slatkog okusa. Najlošije su bili ocijenjeni plodovi slabije konzistencije i bez izražene arome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Čmelik, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zlatko Čmelik
(autor)