Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 545553

Određivanje umjetnih sladila u osvježavajućim bezalkoholnim pićima i posebnim prehrambenim proizvodima metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti


Serdar, Maja; Knežević Zorka
Određivanje umjetnih sladila u osvježavajućim bezalkoholnim pićima i posebnim prehrambenim proizvodima metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti // Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62 (2011), 169-173 doi:10.2478/10004-1254-62-2011-2084 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 545553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje umjetnih sladila u osvježavajućim bezalkoholnim pićima i posebnim prehrambenim proizvodima metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
(Determination of artificial sweeteners in beverages and special nutritional products using high performance liquid chromatography)

Autori
Serdar, Maja ; Knežević Zorka

Izvornik
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju (0004-1254) 62 (2011); 169-173

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
acesulphame K ; aspartame ; sodium cyclamate ; sodium saccharin ; validation

Sažetak
This paper presents two high performance liquid chromatographic (HPLC) methods used for the separation and determination of artifi cial sweeteners aspartame, acesulphame K, sodium saccharin, and sodium cyclamate in beverages and special nutritional products (special food intended for specifi c population groups). All four compounds are soluble in aqueous solutions and can easily be separated and determined by HPLC with a diode array detector (DAD). The fi rst method involved separation of aspartame, acesulphame K, and sodium saccharin on a C18 column with an isocratic elution of phosphate buffer and acetonitrile as mobile phase. The second method was used to separate sodium cyclamate on a C18 column with methanol and water as mobile phase. Under optimum conditions, both methods showed good analytical performance, such as linearity, precision, and recovery. The methods were successfully applied for the analysis of real samples of soft drinks and special nutritional products.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Serdar, Maja; Knežević Zorka
Određivanje umjetnih sladila u osvježavajućim bezalkoholnim pićima i posebnim prehrambenim proizvodima metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti // Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62 (2011), 169-173 doi:10.2478/10004-1254-62-2011-2084 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Serdar, M. & Knežević Zorka (2011) Određivanje umjetnih sladila u osvježavajućim bezalkoholnim pićima i posebnim prehrambenim proizvodima metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62, 169-173 doi:10.2478/10004-1254-62-2011-2084.
@article{article, author = {Serdar, Maja}, year = {2011}, pages = {169-173}, DOI = {10.2478/10004-1254-62-2011-2084}, keywords = {acesulphame K, aspartame, sodium cyclamate, sodium saccharin, validation}, journal = {Arhiv za higijenu rada i toksikologiju}, doi = {10.2478/10004-1254-62-2011-2084}, volume = {62}, issn = {0004-1254}, title = {Odre\djivanje umjetnih sladila u osvje\v{z}avaju\'{c}im bezalkoholnim pi\'{c}ima i posebnim prehrambenim proizvodima metodom teku\'{c}inske kromatografije visoke djelotvornosti}, keyword = {acesulphame K, aspartame, sodium cyclamate, sodium saccharin, validation} }
@article{article, author = {Serdar, Maja}, year = {2011}, pages = {169-173}, DOI = {10.2478/10004-1254-62-2011-2084}, keywords = {acesulphame K, aspartame, sodium cyclamate, sodium saccharin, validation}, journal = {Arhiv za higijenu rada i toksikologiju}, doi = {10.2478/10004-1254-62-2011-2084}, volume = {62}, issn = {0004-1254}, title = {Determination of artificial sweeteners in beverages and special nutritional products using high performance liquid chromatography}, keyword = {acesulphame K, aspartame, sodium cyclamate, sodium saccharin, validation} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus
  • MEDLINE


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font