Pregled bibliografske jedinice broj: 544686
Stabilnost tehnoloških svojstava Bc sorata ozime pšenice ispitivanih u različitim okolinama
Stabilnost tehnoloških svojstava Bc sorata ozime pšenice ispitivanih u različitim okolinama // Book of Abstract / Koceva – Komlenić, Daliborka (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 29-29 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 544686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost tehnoloških svojstava Bc sorata ozime pšenice ispitivanih u različitim okolinama
(Stability of the technological properties of the Bc winter wheat varieties tested in different environments)
Autori
Jukić, Katarina ; Mlinar, Rade ; Tomasović, Slobodan ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstract
/ Koceva – Komlenić, Daliborka - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 29-29
Skup
6th International and 8th Croatian Congress of Cereal Technologists ''FLOUR – BREAD '11''
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 12.10.2011. - 14.10.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica ; sorta ; kvaliteta ; pokusi ; okoline
(winter wheat ; variety ; quality ; trials ; environment)
Sažetak
U radu su analizirana tehnološka svojstva Bc sorata ozime pšenice Zdenke i Mihelce koje su ispitivane tijekom tri vegetacijske godine u ukupno osam različitih okolina. Kod svakog uzorka ispitivana su reološka svojstva tijesta farinografom i ekstenzografom. Provedena ispitivanja pokazala su i potvrdila visoku i stabilnu kvalitetu sorata Zdenke i Mihelce u različitim godinama i okolinama. Posebice valja istaknuti rezultate kvalitete sorata Zdenke i Mihelce u vegetacijskoj godini 2006/2007 na lokacijama Botinec, Rugvica i Lovas te u vegetacijskoj godini 2008/2009 na lokaciji Županja gdje su po dobivenim rezultatima ispitivanja na farinografu svrstane u A1 i A2 kvalitetnu grupu. Ono što također treba istaknuti odlični su rezultati ekstenzografskih pokazatelja kvalitete dobiveni u svim godinama i okolinama ispitivanja. Ove sorte stoga su u potpunosti opravdale svoj rejting visokokvalitetnih Bc sorata ozime pšenice čiji potencijal i dostupnost na tržištu omogućuju sigurnu i isplativu proizvodnju za prerađivačku industriju. Dobiveni rezultati još su jedna potvrda da je stvaranje visokokvalitetnih sorata jedan od osnovnih ciljeva u oplemenjivanju ozime pšenice u Bc Institutu d.d. Zagreb. (Technological properties of Bc winter wheat varieties Zdenka and Mihelca which were investigated during three growing seasons in eight different environments are discussed. Rheological properties of dough were analysed for each sample using a farinograph and extensograph. Conducted tests showed and confirmed the high and stable quality of the varieties Zdenka and Mihelca in different years and environments. Special emphasis should be made of the results achieved in the season 2006/2007 at locations Botinec, Rugvica and Lovas, as well as in the season 2008/2009 at Županja location, where the varieties were classified as A1 and A2 quality group according to the farinographic results. What also needs to be emphasized are the excellent results of quality parameters obtained by extensograph in all years and environments. These varieties therefore fully justified the rating of high quality Bc winter wheat varieties whose yield potential and availability on the market provide a secure and profitable production for the processing industry. The results obtained are another confirmation that development of high-quality varieties is one of the main goals in breeding winter wheat in the Zagreb Bc Institute).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Slobodan Tomasović
(autor)
Rade Mlinar
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Katarina Jukić
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)