Pregled bibliografske jedinice broj: 544174
EKSTRAKCIJA EPIKATEHINA I PROCIJANIDINA B2 IZ ČOKOLADE
EKSTRAKCIJA EPIKATEHINA I PROCIJANIDINA B2 IZ ČOKOLADE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 544174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
EKSTRAKCIJA EPIKATEHINA I PROCIJANIDINA B2 IZ ČOKOLADE
(Extraction of epicatehine and procyanidine B2 from chocolate)
Autori
Varga, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
20.07
Godina
2011
Stranica
49
Mentor
Babić, Sandra
Neposredni voditelj
Ašperger, Danijela
Ključne riječi
čokolada; epikatehin; procijanidin B2; ekstrakcija mućkanjem; tankoslojna kromatografija
(chocolate; epicatechin; procyanidin B2; extraction agitation; thin layer chromatography)
Sažetak
Monomer epikatehin te proantocijanidin procijanidin B2 poznati su flavonoidi koji se nalaze u sjemenkama kakaovca s izraženim antioksidativnim djelovanjem te djelovanjem na kardiovaskularni sustav. Veći sadržaj tih spojeva nalazi se u čokoladama s većim postotkom kakaa. Prisutni su također u zelenom čaju i crnom vinu. Da bi se odredio sadržaj navedenih spojeva u različitim uzorcima provode se različite metode njihova određivanja. Metoda ekstrakcije mućkanjem je jednostavna metoda ekstrahiranja analita pomoću odgovarajućeg otapala, na određenoj temperaturi, dužini trajanja te brojem okretaja kako bi se što bolje izdvojio analit iz uzorka. Cilj ovoga rada je bio određivanje optimalnih uvjeta uz što veće iskorištenje ekstrakcije a da pritom ne dođe do ekstrahiranja i drugih tvari iz uzorka koje bi mogle ometati kromatografsko određivanje. Da bi se to postiglo bilo je potrebno mijenjati otapala, volumen otapala, vrijeme trajanja ekstrakcije te brzinu i broj okretaja na mućkalici. Optimalni uvjeti ekstrakcije epikatehina i procijanidina B2 mućkanjem u tikvici iz 25 mg odmašćene Čokolade «Zvečevo» su: ekstrakcija s 5 mL 80% etanola na 30 oC s trajanjem mućkanja 1 h i 200 okretaja u minuti. Dobiveni ekstrakti analizirani su tankoslojnom kromatografijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb