Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 544174

EKSTRAKCIJA EPIKATEHINA I PROCIJANIDINA B2 IZ ČOKOLADE


Varga, Ines
EKSTRAKCIJA EPIKATEHINA I PROCIJANIDINA B2 IZ ČOKOLADE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 544174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
EKSTRAKCIJA EPIKATEHINA I PROCIJANIDINA B2 IZ ČOKOLADE
(Extraction of epicatehine and procyanidine B2 from chocolate)

Autori
Varga, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2011

Stranica
49

Mentor
Babić, Sandra

Neposredni voditelj
Ašperger, Danijela

Ključne riječi
čokolada; epikatehin; procijanidin B2; ekstrakcija mućkanjem; tankoslojna kromatografija
(chocolate; epicatechin; procyanidin B2; extraction agitation; thin layer chromatography)

Sažetak
Monomer epikatehin te proantocijanidin procijanidin B2 poznati su flavonoidi koji se nalaze u sjemenkama kakaovca s izraženim antioksidativnim djelovanjem te djelovanjem na kardiovaskularni sustav. Veći sadržaj tih spojeva nalazi se u čokoladama s većim postotkom kakaa. Prisutni su također u zelenom čaju i crnom vinu. Da bi se odredio sadržaj navedenih spojeva u različitim uzorcima provode se različite metode njihova određivanja. Metoda ekstrakcije mućkanjem je jednostavna metoda ekstrahiranja analita pomoću odgovarajućeg otapala, na određenoj temperaturi, dužini trajanja te brojem okretaja kako bi se što bolje izdvojio analit iz uzorka. Cilj ovoga rada je bio određivanje optimalnih uvjeta uz što veće iskorištenje ekstrakcije a da pritom ne dođe do ekstrahiranja i drugih tvari iz uzorka koje bi mogle ometati kromatografsko određivanje. Da bi se to postiglo bilo je potrebno mijenjati otapala, volumen otapala, vrijeme trajanja ekstrakcije te brzinu i broj okretaja na mućkalici. Optimalni uvjeti ekstrakcije epikatehina i procijanidina B2 mućkanjem u tikvici iz 25 mg odmašćene Čokolade «Zvečevo» su: ekstrakcija s 5 mL 80% etanola na 30 oC s trajanjem mućkanja 1 h i 200 okretaja u minuti. Dobiveni ekstrakti analizirani su tankoslojnom kromatografijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Babić (mentor)

Avatar Url Danijela Ašperger (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Varga, Ines
EKSTRAKCIJA EPIKATEHINA I PROCIJANIDINA B2 IZ ČOKOLADE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Varga, I. (2011) 'EKSTRAKCIJA EPIKATEHINA I PROCIJANIDINA B2 IZ ČOKOLADE', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Varga, Ines}, year = {2011}, pages = {49}, keywords = {\v{c}okolada, epikatehin, procijanidin B2, ekstrakcija mu\'{c}kanjem, tankoslojna kromatografija}, title = {EKSTRAKCIJA EPIKATEHINA I PROCIJANIDINA B2 IZ \v{C}OKOLADE}, keyword = {\v{c}okolada, epikatehin, procijanidin B2, ekstrakcija mu\'{c}kanjem, tankoslojna kromatografija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Varga, Ines}, year = {2011}, pages = {49}, keywords = {chocolate, epicatechin, procyanidin B2, extraction agitation, thin layer chromatography}, title = {Extraction of epicatehine and procyanidine B2 from chocolate}, keyword = {chocolate, epicatechin, procyanidin B2, extraction agitation, thin layer chromatography}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font