Pregled bibliografske jedinice broj: 543866
Doprinos Podravine prehrani Hrvatske u Prvom svjetskom ratu
Doprinos Podravine prehrani Hrvatske u Prvom svjetskom ratu // Podravina : časopis za multidisciplinarna istraživanja, 10 (2011), 19; 97-118 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 543866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doprinos Podravine prehrani Hrvatske u Prvom svjetskom ratu
(Contribution of Podravina to nourishment in Croatia during the WW I)
Autori
Kolar, Mira
Izvornik
Podravina : časopis za multidisciplinarna istraživanja (1333-5286) 10
(2011), 19;
97-118
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Prvi svjetski rat; prehrana; Podravina
(WW I; nourishment; Podravina)
Sažetak
Koprivnica i Podravina su tijekom Prvog svjetskog rata bile među najvažnijim proizvođačima hrane u Hrvatskoj. Vlast je uz ogroman pritisak iskoristila sve resurse Podravine, od žive vojne sile i rada njenih ljudi pa do položaja Koprivnice daleko od ratnih zbivanja. Posljedice su se odmah osjetile: mnogi obrtnici su propali, a mnogi trgovci su se obogatili špekulacijom s hranom. Vrlo teško se živjelo i na selu jer je rad prepušten ženama, starcima i djeci, a onda je selo opustošila i španjolska gripa. Podravina se u ovom vremenu počinje tretirati kao jedna gospodarska cjelina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Povijest
POVEZANOST RADA
Projekti:
252-0190613-2624 - Oblikovanje hrvatskog kulturnog i socijalnog identiteta 1900.-1990. (Leček, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski institut za povijest, podružnica Slavonski Brod
Profili:
Mira Kolar
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus